A korrupciós vádak miatt lemondott az ukrán mezőgazdasági miniszter

Benyújtotta lemondását Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter, akit illegális földügylettel gyanúsítottak meg - tette közzé Ruszlan Stefancsuk, az ukrán parlament elnöke a Facebookon.

Mikola Szolszkij lemondását a soron következő plenáris ülések egyikén fogja a törvényhozás elbírálni. Az ukrán korrupcióellenes ügynökség indított eljárást a miniszter ellen, aki állami földterületek illegális megszerzésével vádolják. Szolszkij agrárholdingja számára 291 millió hrivnya (2,7 milliárd forint) értékű földterületet szerzett meg, és további 190 millió hrivnya (1,8 milliárd forint) értékű földterület megszerzésére tett kísérletet.

Az ügyészek szerint a vádak a 2017-2021 közötti időszakra vonatkoznak, Szolszkij mezőgazdasági miniszteri kinevezése előtt. A földeket állítólag törvénytelenül vették el két állami cégtől, és háborús veteránoknak adták át, akiknek bérbe kellett adniuk azokat magánvállalkozásoknak. Amennyiben bűnösnek találják, akár 12 év börtönbüntetést is kaphat.

Szolszkij tagadja a korrupciós vádakat, és kijelentette, hogy a vádak alaptalanok: „Nem volt semmilyen korrupció. Senki sem kapott pénzt.” Hozzátette, hogy 2017-ben, ügyvédként magánszemélyeket képviselt egy földterületek miatt állami vállalatokkal folyó vitában Szumi megyében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az uniós csatlakozási folyamat során igyekezett keményen fellépni a korrupcióval szemben. Tavaly leváltotta védelmi miniszterét, miután a védelmi minisztériumnál korrupciós ügyek merültek fel.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében Szolszkij így fogalmazott: „Igen, megírtam a lemondó levelemet a miniszteri posztról. Úgy gondolom, ebben a helyzetben ez a helyes lépés. Ha a parlament úgy dönt, hogy elfogadja a lemondásomat, hálás leszek egy ilyen döntésért, ha pedig úgy döntenek, hogy folytassam a munkát, akkor folytatni fogom a munkát.”