Skócia új miniszterelnöke: John Swinney

John Swinney, aki korábban miniszterelnök-helyettesként tevékenykedett, átvette a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetői tisztségét, ezzel ő lesz Skócia következő kormányfője.

Swinney elődje, Humza Yousaf, egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy távozik az SNP éléről és így a skót kormány éléről is. Yousaf döntését megelőzően felbontotta az SNP és a Zöldek közötti, 2021-ben létrejött kormányzati együttműködési megállapodást, ami után a zöldpárti miniszterek kiléptek a kormányból és csatlakoztak a Konzervatív Párt Yousaf személye ellen kezdeményezett bizalmatlansági indítványához. A szavazást azonban nem tartották meg, mivel Yousaf múlt hétfőn bejelentette lemondását, elismerve, hogy alábecsülte azokat az indulatokat, amelyeket a Zöldekkel folytatott kormányzati együttműködés felmondása és a hosszú távú környezetvédelmi célok visszavonása szított az SNP eddigi zöldpárti szövetségesei körében.

A nevezési határidő lejártáig, hétfő délutánig, senki sem jelentkezett az SNP vezetői posztjára, így a 60 éves John Swinney ellenjelölt nélkül vált a párt új vezetőjévé, és várhatóan a héten átveszi a miniszterelnöki posztot.

Az új miniszterelnök a posztjában azt ígérte, hogy mindent bele fog adni, hogy szolgálja pártját és országát. Swinney 2000 és 2004 között már vezette az SNP-t, de akkor belső viták miatt távozott. Nicola Sturgeon kormányában kilenc évig első miniszter-helyettesként, és nem egészen egy évig megbízott pénzügyminiszterként is dolgozott. A mérsékelt balközép politikai hozzáállásáról ismert Swinney egy éven belül az SNP harmadik vezetője és a harmadik skót első miniszter lesz.

Nicola Sturgeon tavaly februárban váratlanul jelentette be, hogy lemond az SNP vezetői tisztségéről és a skót első miniszteri posztról. Lemondásának hátterében több okot is megjelölt, de nem utalt arra, hogy a döntésének köze lenne a Skót Nemzeti Párt finanszírozása ügyében folyó vizsgálathoz. A vizsgálat 2021-ben indult, miután bejelentés érkezett a hatóságokhoz 667 ezer font adomány ügyében, amelyet az SNP hivatalosan az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírását célzó kampány finanszírozására gyűjtött, de a párt számláin 2019 végén csak 97 ezer font volt. A vizsgálat során Nicola Sturgeont és férjét, Peter Murrell korábbi SNP-pártigazgatót is őrizetbe vették, és Murrell ellen a Skót Nemzeti Párt vagyonának elsikkasztásához kötődő gyanú alapján a minap vádat emeltek.

A 17 éve kormányzó SNP elsődleges politikai programja Skócia függetlenné válása. Erről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.