Izrael megkezdte a palesztin civilek evakuálását a Gázai övezetből

Az izraeli hadsereg (IDF) hétfő hajnalban elkezdte a palesztin civilek evakuálását Rafah városából, ami a Gázai övezet legdélibb, még el nem foglalt része.

Az IDF a tervezett szárazföldi hadművelet előkészítéseként szórólapokon, hangüzenetekben és telefonhívásokkal szólította fel a lakosságot, hogy hagyják el otthonaikat és meneküljenek a tengerparti al-Mavaszi negyedbe vagy Hán-Júnisz környékére. A hadsereg becslése szerint körülbelül százezer palesztin él az evakuálásra felszólított területeken, és az IDF hangsúlyozta, hogy a művelet korlátozott lesz, nem pedig Rafah elfoglalására irányul. A civilek elköltöztetéséről az IDF tájékoztatta a nemzetközi és a palesztin segélyszervezeteket is. A hadsereg szóvivője szerint a humanitárius övezetet kiterjesztik al-Mavaszira, ahol sátorvárost, élelmiszerraktárakat és tábori kórházat állítottak fel. A kiürítés fokozatosan, a változó helyzetértékeléseknek megfelelően fog haladni.

Izrael reményei szerint a lakosság evakuálása meggyőzheti az Egyesült Államokat a rafahi szárazföldi hadművelet támogatásáról. Joáv Galant védelmi miniszter a Pentagon közleménye szerint vasárnap este tárgyalt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel, aki hangsúlyozta, hogy minden izraeli katonai műveletnek tartalmaznia kell egy "hiteles tervet" a palesztin civilek evakuálására és a humanitárius segélyek Gázába történő áramlásának fenntartására. Austin ezenkívül megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael védelme mellett.

Az izraeli hadsereg hétfő reggel megerősítette, hogy az éjszaka folyamán légicsapásokat hajtottak végre, és terrortámadásokat hiúsítottak meg Rafahban. Galant vasárnap kijelentette, hogy a rafahi hadművelet hamarosan megkezdődhet. A Kerem Salom áruforgalmi átkelőt zárva tartják, miután vasárnap Rafahból kiinduló lövedékek megöltek négy és megsebesítettek több izraeli katonát. A Hamász támadása után egy izraeli légicsapás egy rafahi házat talált el, három ember meghalt és többen megsebesültek. Az átkelőhely újranyitásáról a további helyzetértékelések alapján döntenek majd, de a többi gázai átkelőnél, Ereznél és az övezet közepén kialakított útvonalon keresztül továbbra is bejuthatnak Gázába a humanitárius segélyek.

A Hamász megfenyegette Izraelt Rafah miatt, és a szervezet szerint Izrael terrorista tetteket követ el. Számi Abu Zuhri, a Hamász egyik magas rangú tisztségviselője szerint az evakuálási utasítás veszélyes eszkaláció, amely következményekkel fog járni, és az Egyesült Államok kormányát is felelőssé tette ezért a "terrorista tettért". A Hamász és Katar, a gázai konfliktus legfontosabb közvetítője is arra figyelmeztetett, hogy Rafah megszállása zsákutcába juttathatja a tűzszüneti tárgyalásokat.

Az egyiptomi kormányhoz közeli Al-Qahera News hírtelevízió szerint nem haladnak az Izrael és a Hamász közötti tűzszüneti tárgyalások a Hamász Kerem Salom-i átkelő elleni rakétatámadása miatt, és az egyiptomi fél intenzívebb tárgyalásokkal próbálja megfékezni az eszkalálódó helyzetet.

Cáfolta a rafahi határátkelő lezárásáról szóló híreszteléseket egy egyiptomi biztonsági forrás, hozzátéve, hogy az átkelőn humanitárius segélyszállítmányok is átjutottak az övezetbe. Az egyiptomi vörös félhold tisztségviselője közölte, hogy eddig 40 egészségügyi és humanitárius szállítmánnyal megrakott teherautó lépte át a határt a hétfői napon, és további 250 teherautót terveznek küldeni. Hétfőn több mint ezer ember kelt át a Gázai övezetből Egyiptomba, köztük 800 palesztin, és a Gázai övezetbe tartó 25 dolgozójuk már átkelt a határon.

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője elfogadhatatlannak nevezte Izrael rafahi evakuálási parancsát, és felszólította Izraelt, hogy mondjon le a szárazföldi offenzíváról. Borrell szerint az izraeli hadseregnek a rafahi civilek számára kiadott evakuálási parancsa a legrosszabbat vetíti előre: még több háborút és éhínséget; ez elfogadhatatlan. A Fehér Ház is jelezte, hogy nem támogatják Rafah lerohanását, és a tervek szerint Joe Biden amerikai elnök beszélni fog Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap televíziós beszédében elutasította a Hamász követelését a gázai háború végleges befejezésére, mondván, hogy bármilyen tartós tűzszünet lehetővé tenné az iszlamista szervezet számára, hogy hatalmon maradjon, és továbbra is fenyegetést jelentsen Izraelre.

A Hamász vezette egészségügyi minisztérium közlése szerint tavaly október óta több mint 34 700 ember halt meg Gázában. Az egyiptomi határ mentén lévő városban a háború előtt körülbelül 280 ezren éltek, de a harcok miatt az övezet többi részéből oda menekültekkel együtt már több mint 1,5 millióan zsúfolódnak össze.