Grúz államfő Macronnak: Látogasson el Tbiliszibe

Szalome Zurabisvili grúz államfő, aki megvétózta a „külföldi befolyásról” szóló vitatott törvényt, arra kérte Emmanuel Macron francia elnököt, hogy látogasson el Tbiliszibe és segítsen véglegesen kivonni a Kaukázust az orosz befolyás alól.

Szalome Zurabisvili, Georgia államfője, aki szemben áll a kormánnyal, szombaton arra kérte Emmanuel Macron francia elnököt, hogy látogasson el Tbiliszibe, és segítsen véglegesen kivonni a Kaukázust az orosz befolyás alól. Zurabisvili, aki 2018 óta tölti be államfői tisztségét, azt nyilatkozta, hogy Macron már megígérte neki a látogatást, és szeretné, ha még a szeptemberi grúz parlamenti választások előtt megtenné ezt.

A grúz államfő, aki korábban francia diplomataként szolgált, hangsúlyozta, hogy Franciaország jelenléte elengedhetetlen, és ezt világosan kommunikálta Macron elnök felé is. Zurabisvili azt várja, hogy Macron részt vegyen Georgia függetlenségének május 26-i ünnepén.

Zurabisvili szerint a kérdés nemcsak Georgiáról szól, hanem arról is, hogy a Kaukázus régió egyszer s mindenkorra kikerüljön a szovjet igából és az orosz befolyás gondolkodásmódjából. A törvény, amelyet az államfő megvétózott, tömeges tiltakozásokat váltott ki az országban, és bírálói szerint az Európától való eltávolodást és az Oroszország felé való elmozdulást célozza. A NATO, az Európai Bizottság és az ENSZ is elítélte a törvényt.

A kedden elfogadott törvény értelmében minden olyan nem kormányzati szervezetnek vagy médiaszervezetnek, amely finanszírozásának több mint 20 százalékát külföldről kapja, „külföldi hatalom érdekeit szolgáló szervezetként” kell regisztráltatnia magát, és adminisztratív ellenőrzésnek kell alávetnie magát. A kormányzó Grúziai Álom – Demokratikus Georgia pártnak azonban elegendő szavazata van a parlamentben a vétó felülbírálatához.

Zurabisvili elnök a vétót fontosnak tartja, mivel szerinte ő ezzel a társadalom hangját képviseli, amely elutasítja a törvényt. Ugyanakkor nyugalomra intett, és arra szólított fel, hogy a törvény elfogadása után a társadalom lépjen tovább a következő szakaszba, és a demokrácia keretein belül, a szavazóurnáknál döntsön a jövőről.

Georgia, az egykori szovjet tagköztársaság, 2023 decembere óta hivatalos jelölt az Európai Unióhoz való csatlakozásra, és a NATO-hoz is szeretne csatlakozni.