Nagy EP-választási vita Maastrichtban

A maastrichti vita során az európai pártok listavezetői vitatták meg a klímaváltozás, a kül- és biztonságpolitika, valamint a demokrácia kérdéseit, hogy meggyőzzék a választókat arról, miért érdemes rájuk szavazniuk. A vitát a Maastrichti Egyetem, a Politico portál és az Eurovision News Exchange szervezte április 29-én, ahol a teremben lévő 900 fiatal néző mellett online mintegy negyedmillióan követték az eseményt.

A csúcsjelöltek között szerepelt Walter Baier, az Európai Baloldal Pártjának képviselője, aki a lakáskérdést emelte ki, Valeriu Giletchi az Európai Keresztény Politikai Mozgalomtól, aki Európa keresztény alapértékeire hivatkozott, és Agnes Strack-Zimmermann az ALDE pártból, aki az ukrajnai háború jelentőségét hangsúlyozta.

Nicolas Schmit, az európai szocialisták csúcsjelöltje jobb életszínvonalat és erős Európát ígért, míg Ursula von der Leyen, az Európai Néppárt jelöltje a fiatalok látásmódját és egy válságálló Európát hozott fel érveként. Anders Vistissen, az Identitás és Demokrácia csoport képviselője a bürokrácia csökkentését és az illegális migránsok eltávolítását sürgette, Bas Eickhout a Zöldek részéről a környezetvédelmet és az egyenlőtlenségek csökkentését tartotta fontosnak, míg Maylis Roßberg, az Európai Szabad Szövetség fiatal csúcsjelöltje a demokrácia, a kisebbségek és a klímavédelem melletti kiállást emelte ki.

Klímaprogram

A klímaprogram kapcsán felmerült a mezőgazdaság zöldítésének lelassítása és a versenyképesség fenntartása a szigorúbb klímavédelmi előírások mellett. Az Identitás és Demokrácia csoport csúcsjelöltje, Anders Vistissen a versenyképesség és a zöld program ellentétét hangsúlyozta.

Ursula von der Leyen büszkén számolt be az EU zöldprogramjára szánt 655 milliárd euróról és a zöld kötvények sikeres túljegyzéséről, míg Maylis Roßberg szerint a zöld technológiák jelentik a versenyképesség megőrzésének egyetlen útját.

Védelempolitika

A védelempolitikai vitában az európai védelmi képességek és Ukrajna támogatása került előtérbe. Von der Leyen egy védelmi biztos kinevezését javasolta, míg a zöld Bas Eckhout az orosz és kínai befolyásra hívta fel a figyelmet.

Migráció, bevándorlás

A migráció és bevándorlás témájában a zöldek és az Európai Szabad Szövetség képviselői a klímaváltozás és a szolidaritás fontosságát emelték ki, míg a luxemburgi szocialista jelölt a téma vitatottságát és a szélsőjobb szerepét említette.

Európai demokrácia

Az európai demokrácia kapcsán többen is felhívták a figyelmet a külső beavatkozás veszélyére. Von der Leyen a digitális terület szabályozását és a transzparencia fontosságát emelte ki.

Az intézmények viszonya

A vita végén a különböző intézmények viszonya került előtérbe, ahol a liberálisok a döntésképesség, az EFA a parlament megerősítését, az ID a Bizottság hatalomkoncentrációjának megszüntetését, míg a keresztény párt képviselője a jogállamiság megerősítését vetette fel.

A vita során a csúcsjelöltek különböző üzeneteket fogalmaztak meg, amelyek a sajtóban megsokszorozódnak és segíthetnek a választásban. A következő viták publicitása korlátozottabb lesz, de a maastrichti vita üzenetei fontosak lehetnek a választópolgárok számára.