Szlovákia: Merényletek és politikai erőszak története

Szlovákiában a politikai merényletek és a közéleti szereplők elleni erőszakos cselekmények gyakorisága magasabb, mint más uniós országokban. A múlt és a jelen eseményei egyaránt rávilágítanak erre a sötét valóságra.

Korszakváltás történt a szlovák alvilágban, de a véres '90-es évek öröksége ma is érezhető. Barak Dávid bűnügyi újságíró szerint Szlovákiában a politikai merényletek és a közéleti szereplők elleni támadások gyakoribbak, mint más uniós országokban. A Robert Fico elleni szerdai támadás is ezt az állítást erősíti meg.

A szlovák történelem sötét eseményeit többek között a Michal Kovác államfő fiának elrablása, Róbert Remiás felrobbantása és Vladimír Meciar korábbi gazdasági miniszter meggyilkolása jellemzi. Nem szabad megfeledkezni az újabb tragédiákról sem, mint a Kuciak-gyilkosság vagy a 2022-es pozsonyi eset.

Barak Dávid a '90-es évek eseményeit és a későbbi magányos elkövetők által végrehajtott támadásokat külön kategóriákba sorolja. Az első csoportba tartozik a Kovác- és Remiás-eset, valamint Frantisek Gaulieder rejtélyes halála. A második csoportba az olyan esetek tartoznak, mint a dévényfalui mészárlás vagy az ógyallai rendőr által elkövetett gyilkosság.

A szlovák alvilágban bekövetkezett változások ellenére a '90-es évek öröksége ma is érezhető. Barak Dávid szerint a "rabolt állam" és "a mi emberünk" kifejezések jellemzik a szlovák közéletet, amelyek a politikai és bűnüldöző szervek összefonódására utalnak. Az Igor Matovic vezette kormány alatt sok magas pozíciójú személy került bíróság elé, ami bizonyítja, hogy a rendőrség bűnszervezetként működött.

A Fico elleni merénylet kapcsán Barak Dávid két aggasztó tényezőre hívja fel a figyelmet: a védelmi biztosítás katasztrofális voltát és a dezinformációs kampányt, amely a merénylőt baloldaliként állítja be, és a független sajtót teszi felelőssé a történtekért.

Barak Dávid szerint a szlovák közállapotok és a közelmúltbeli merényletek olyanok, mintha egy kémfilmben élnénk, és a Fico elleni merénylet csak fokozza ezt az érzést.