Klímaváltozás Európában: Minden nyolcadik lakos árvízveszélyben él

Minden nyolcadik európai polgárt fenyeget környezeti katasztrófa. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legújabb jelentése szerint minden nyolcadik európai lakos olyan területen él, amelyet árvíz veszélye fenyeget és a kritikusnak vélt infrastruktúrák is hasonlóan veszélyeztetett területen helyezkednek el.

A jelentés a klímaváltozás teljes vízkörforgásra gyakorolt hatásáról szól, beleértve az erdőtüzeket és az aszályokat is. Az elmúlt 40 évben több mint 5582 halálos áldozatot követeltek a heves viharok Európában, és a veszély továbbra is fennáll.

Aleksandra Kazmierczak, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség éghajlati és egészségügyi szakértője szerint az európai ipari létesítmények közel 15 százaléka található árterületen. Ezenkívül a víztisztító telepek, melyek a folyásirányban lejjebb helyezkednek el, egyharmaduk ártereken található meg a kontinensen, és a kórházak 11 százaléka is magas kockázatú területeken van.

Az aszályok és a hőhullámok miatt növekszik a szennyező anyagok koncentrációja, ami veszélyezteti a vízminőséget. A jelentés szerint ezek a halmozódó események problémát okoznak a lakosság vízellátásában, hatással vannak a mezőgazdaságra és az atomerőművek hűtőrendszereire is.

2022-ben, különösen Dél-Európában, csökkent a kukorica és az olívaolaj termelése, ami az Ügynökség szerint a veszteségeket megközelítőleg 9 milliárd euróra becsüli.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség azt javasolja, hogy korlátozzák a fejlesztéseket a veszélyeztetett területeken és alkalmazzanak természetbeni megoldásokat, mint például a fák ültetése vagy növényzettel borított területek kialakítása, annak érdekében, hogy az esővizet visszatartsák.