Korrupciós botrány Spanyolországban: a miniszterelnök lemondásának lehetősége

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök fontolóra vette lemondását, miután bírósági vizsgálat indult felesége, Begoña Gómez ellen korrupció gyanújával. A hatalmon lévő politikus a közösségi oldalán közzétett levelében jelezte, hogy a "súlyos támadások" miatt mérlegeli pozícióját, és hétfőn hozza nyilvánosságra döntését.

Pedro Sánchez, aki 2018 óta vezeti Spanyolországot, a hét hátralévő részére felfüggesztette nyilvános szerepléseit, hogy megfontolja, távozzon-e a kormány éléről. A vizsgálatot felesége ellen a Manos Limpias nevű aktivistacsoport feljelentése alapján indították, amelynek vezetője ismert szélsőjobboldali kötődésekről. Sánchez levelében kritizálta a szervezetet és politikai ellenfeleit, állítva, hogy a panaszok jobboldali és szélsőjobboldali hírportálok állításain alapulnak, céljuk pedig a lejáratása. Hozzátette, hogy felesége meg fogja védeni a becsületét és szükség esetén együttműködik az igazságszolgáltatással.

A madridi ügyészség azonban csütörtökön bűncselekményre utaló bizonyítékok hiányára hivatkozva a vizsgálat megszüntetését kérte a bíróságtól, ami megkönnyítheti a kibontakozóban lévő kormányválság megoldását. A Begoña Gómez elleni vádakról annyit lehetett tudni, hogy befolyással való üzérkedés és korrupció gyanúját vizsgálják.

A miniszterelnök tavaly nyáron alakított koalíciós kisebbségi kormányt a progresszív baloldali Sumar párttal, melynek elnöke, Yolanda Díaz, továbbra is támogatja őt. A jobboldali néppárt, amely a 2023-as választást megnyerte, de nem tudott kormányt alakítani, Sánchezt arra szólította fel, hogy álljon elő magyarázattal a vádakra. Alberto Núnez Feijóo, a Néppárt elnöke „politikai túlélési akciónak” nevezte a miniszterelnök lépését, egyúttal felszólította, hogy adjon magyarázatot a környezetét érintő feltételezett korrupciós esetekre.

A jobboldali ellenzék többször is támadta Sánchezt azért, mert a legutóbbi választás óta a katalán és baszk regionális nacionalista pártokkal együttműködve kormányoz. Különösen kifogásolták a 2017-es függetlenségi népszavazás szervezőinek amnesztiatörvény révén történő megbocsátását, amely a katalán nacionalisták és Sánchez közötti megállapodás része volt.

Sánchez politikai jövőjét illetően korábban felmerült, hogy az európai szocialisták esetleg őt jelölhetik az Európai Tanács elnöki posztjára. A szavazókhoz intézett nyílt levelében Sánchez egyértelművé tette, hogy szerinte nincs semmiféle korrupciós ügy, és a támadások valójában általa képviselt „gazdasági haladáson, a társadalmi igazságosságon és a demokratikus megújuláson alapuló” progresszív politikai lehetőség ellen irányulnak, amelyet „spanyolok milliói támogattak választásról választásra”. Juan Lobato, a koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) vezetője eközben tüntetést hirdetett meg, hogy kifejezzék támogatásukat a miniszterelnök felé.