A német befektetők kiábrándulása Orbán gazdaságpolitikájából

A Bloomberg szerint a német-magyar kapcsolatok hűlését tapasztaljuk, melynek oka az orbáni gazdaságpolitika ellenséges hozzáállása a külföldi befektetőkkel szemben.

Az amerikai üzleti portál arról számol be, hogy a német befektetők egyre elégedetlenebbek Orbán Viktor miniszterelnöknek azzal a kampányával, amely a külföldi vállalatokat szorítja ki a magyar gazdaság egyre több területéről. Az Audi, a Mercedes-Benz, a BMW és a Rheinmetall is a szoros kapcsolatok jelképei voltak, de most új dimenzióként jelenik meg a kétoldalú ügyekben a német befektetők elégedetlensége.

A fő kifogások a büntetőadók, a gyorsan változó jogszabályi környezet és a szabályozási nyomás, amelyek politikai kampányokkal összefonódnak. Ezek a tényezők a gazdaság olyan területeit is érintik, ahol a német befektetői jelenlét jelentős, mint például az élelmiszer-kiskereskedelem, az építőipar, a repülőtér-üzemeltetés, valamint a banki és biztosítási ágazat.

A Bloomberg elemzése szerint ez a helyzet komoly veszélyeket rejt magában, hiszen a német befektetések értéke három év alatt harmadával csökkent, ami nem a legjobb időzítés Orbán számára, hogy elidegenítse a külföldi vállalkozásokat. A német befektetők szerint a jövő héten Hszi Csin-ping kínai elnök Magyarországra látogatása, amely a gazdasági kapcsolatok terén is a kelet felé nyitást erősítheti, az európai partnerek rovására mehet.

Emellett panaszkodnak a kormányzathoz köthető korrupciógyanús részrehajlástól is, amely következtében „az Orbánhoz és pártjához közel álló emberek gyakran rendkívüli vagyonokhoz jutnak”. A Bloomberg szerint mindez komoly veszélyekkel járhat: „Nem biztos, hogy ez a legjobb alkalom Orbán számára, hogy elidegenítse a külföldi vállalkozásokat. Magyarország gazdasági fellendülése akadozik, és egy új ellenzéki sztár - Magyar Pétert említi lap - emelkedik ki a felmérésekben az európai és helyi választások előtt”.

: ATV : 24.hu