Ukrajna légvédelmi hiányosságai és a konfliktus jelenlegi állása

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az AFP-nek adott interjújában beszélt az ország légvédelmi hiányosságairól, hangsúlyozva, hogy csak a szükségleteik negyedével rendelkeznek, ami lehetővé teszi Oroszország számára, hogy bármilyen fegyverrel elérje Ukrajna területét.

Az ukrán légierőnek szüksége lenne 120-130 F-16-os vadászgépre, hogy egyensúlyba kerülhessen az orosz haderővel. Zelenszkij szerint a gyengébb légvédelem miatt Oroszország most Harkiv megyében támad intenzíven, és a segítség hiánya a partnerek késlekedésének tudható be. Az amerikai törvényhozás által több hónapos késlekedés után áprilisban elfogadott 60 milliárdos csomagot említette példaként, amelynek késedelme nehezítette meg Ukrajna helyzetét.

Zelenszkij elutasította Emmanuel Macron francia elnök "olimpiai békejavaslatát", amely egy tűzszünetet javasolt a párizsi olimpia idejére, amit a kínai elnök is támogatott. Az ukrán elnök szerint egy ilyen tűzszünet csak időt adna Oroszországnak az erőinek átcsoportosítására. Hozzátette, hogy Moszkva nem állt elő érdemi javaslatokkal, és Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági bizottság alelnöke már egy Lengyelország területét is érintő orosz biztonsági zónáról beszélt, valamint a külügyminiszter is megerősítette, hogy a támadások nem állnának le egy béketárgyalás esetén sem.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Kínában tett látogatása során a Harkiv elfoglalásával kapcsolatos kérdésre csak annyit válaszolt, hogy „jelenleg nincs ilyen terve”, és elutasította a tűzszünet gondolatát, kritizálva az olimpia szervezőit amiért szerinte megsértik a játékok szellemiségét azzal, hogy az orosz versenyzőket semleges zászló alatt kell versenyeztetniük. A frontvonalak alapvetően változatlanok, de az orosz erők májusban 278 négyzetkilométert, Budapest méretének felét, vontak ellenőrzésük alá Harkiv megyében.

Zelenszkij arra kérte Kínát és a fejlődő világ országait, hogy vegyenek részt nagyobb számban a Svájcban tervezett rendezési csúcson, amelyre Oroszország nem kapott meghívót. Az ukrán elnök szerint a Nyugat és Ukrajna értékei azonosak, de a háború lezárásának módját illetően gyakran eltérőek a nézeteik. Területi engedményt kizáró álláspontját ismételte meg, miközben a Kreml sem lépett elő konkrét követelésekkel arra vonatkozóan, hogy mennyi területet szeretne Ukrajnából megszerezni.