A használt autók árbeli különbségei a magyarországi vármegyékben

Miközben Nógrád és Heves vármegyékben a legolcsóbb és legöregebb autók találhatók, Pest és Zala vármegyékben a legfiatalabb és legdrágább járművek kerülnek értékesítésre.

A Használtautó.hu adatai alapján a vásárlóknak érdemes lehet a közvetlen környezetükön túl is kutatniuk, ha kedvezőbb áron szeretnének használt autót vásárolni. A portál által kiemelt példák szerint Nógrád vármegyében egy Ford Focus akár 2 millió forinttal is olcsóbb lehet, mint Budapesten, míg egy Skoda Octavia Pest vármegyében kedvezőbb áron kapható, mint Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Egy Opel Astra esetében is jelentős, mintegy 1 millió forintos árkülönbség figyelhető meg Nógrád vármegyében és Budapesten. A BMW 3-as sorozat esetében is hasonló a helyzet, ahol Heves vármegye és Budapest között jelentős árkülönbség figyelhető meg.

A legnépszerűbb modell, a Suzuki Swift esetében is tetten érhető az árkülönbség, ami Nógrád és Zala vármegyék között akár 800 ezer forintos eltérést is jelenthet.

Horváth András, a Használtautó.hu autópiaci szakértője szerint ezek az adatok azt bizonyítják, hogy jelentős vásárlóerőbeli különbségek vannak az ország különböző régiói között. Ez az eltérés az autók átlagéletkorában is megmutatkozik, amely bizonyos esetekben több mint hat év különbséget is jelenthet. A 10 legnépszerűbb használt modell vizsgálatakor kiderült, hogy 100-200 km-es utazással akár 2 millió forint is megspórolható.