Európa harca a könyvolvasókért: nincs minden veszve

Európában növekszik a könyvek iránti kereslet és az olvasók száma, annak ellenére, hogy regionális különbségek mutatkoznak a könyvtárak elérhetőségében és a könyvek árában. Spanyolország és Románia az olvasási statisztikák végén helyezkedik el, míg a könyvkiadás mindkét országban virágzik. Az olvasási szokások változásának több oka van, többek között az, hogy egyes helyeken az emberek nem engedhetik meg maguknak a rendszeres könyvvásárlást, másutt pedig a fiatalokat „lenevelték” az olvasásról.

Úszni a betűárban

Spanyolországban a könyvárusok és író-olvasó találkozók ellenére a statisztikák nem túl kedvezőek. Mario, egy 24 éves piackutató, aki Spanyolországban él, azt mondja, hogy tömegközlekedési eszközökön töltött ideje alatt egyre többet olvas. Helena, egy vele egykorú mérnök, évente körülbelül 200 eurót költ könyvekre, és az elmúlt évben több mint 15 könyvet olvasott el.

A Conecta társadalomkutató cég szerint Spanyolországban a szabadidejükben olvasó emberek közel kétharmada olyan gyakran olvas, mint Mario és Helena. Az elmúlt évtizedben a gyakori olvasók száma 4,8 százalékkal emelkedett, de az utóbbi években ez a szám stabil maradt.

A nőké és a fiataloké a könyvjövő

Spanyolországban az olvasó nők aránya magasabb, és a rendszeresen olvasók 74 százaléka 14 és 24 év közötti. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon, Németországban és Nagy-Britanniában a lakosság 10 százaléka olvas rendszeresen könyvet. Szlovákiában a háztartások költségvetésének majdnem 2 százalékát költik könyvekre, míg Spanyolország, Görögország és Románia jelentősen lemarad ebben a tekintetben.

Az Eurostat 2022-es felmérése szerint az európaiak kétszer annyit költenek nyomtatott könyvekre, mint digitális megfelelőikre. A világjárvány óta változott a könyvek beszerzésének módja is, Svájcban például a lakosság 25,7 százaléka vásárolt digitális könyvet.

Minőségi olvasás vs. könyvárak

Magyarországon az irodalmi könyvek kiadása és terjesztése terén jó helyzetben vagyunk, az évente megjelenő kötetek harmada irodalmi mű. Görögországban a lakosság 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem olvas könyveket. Olaszországban az elolvasott könyvek száma emelkedik, de a legalább hetente olvasók aránya stagnál.

E-könyvek és szamárfül

Mario, a spanyol piackutató, a papírkötéses könyveket részesíti előnyben, és nem tervezi a digitális átállást. Az olaszok 69,8 százaléka 2022-ben kizárólag papírkönyveket olvasott, de a digitális olvasás is egyre népszerűbb, 12,4 százalékuk kizárólag e-könyveket olvas.

A közkönyvtárakon múlik az új generáció

Európában az oktatási rendszer és a könyvtárak is fontos szerepet játszanak az olvasás népszerűsítésében. Csehországban például a könyvtárak és civil szervezetek is részt vesznek a „könyvmoly-nevelésben”. Görögországban viszont hiányoznak a szervezett könyvtári hálózatok, ami esélyegyenlőtlenséget okoz a gyerekek között.

Mindennapi betevő könyv

Az élelmiszer- és energiaárak emelkedése ellenére a könyvek ára kevésbé nőtt, ami bizakodásra ad okot az európai olvasási- és könyvkiadási számokat illetően. Olaszországban 2022-ben több mint 1 százalékkal nőtt az új könyvcímek száma.

Romániában a regionális eltérések nagyok, és ahol nincs megfelelő támogatás és könyvtári hálózat, az emberek gyakorlatilag elfelejtettek olvasni. Csehországban ezer emberre jut egy közkönyvtár, míg Romániában háromezren osztoznak egy ilyen intézményen.