Küszöbön a robotizált harci repülők kora

Az Egyesült Államok a következő években rendszeresíti a mesterséges intelligencia által vezetett harci repülőgépeket, ami aggodalmat váltott ki Kínában, de ők is dolgoznak saját fejlesztésükön.

Május elején az Egyesült Államok hadügyminisztériumának légierőért felelős államtitkára, Frank Kendall, a kaliforniai Edwards légitámaszponton repült pár kört az X-62A Vista kísérleti harci repülőgéppel, amelyet a Lockheed Martin Skunk Works részlege épített. Az X-62A Vista, amely egy átalakított F-16-os gép, 2019-ben kezdődött fejlesztés alá, és 2021 decemberében hajtotta végre első önvezető repülését. Az Edwards bázison 2022 szeptemberétől légiharc-teszteket végeznek vele, ahol a mesterséges intelligencia támadó és védekező szerepben is jól teljesített.

Kendall a mesterséges intelligenciával kapcsolatos szakmai rendezvényen beszélt élményeiről, ahol elmondta, hogy a gép egyenrangúan teljesített egy tapasztalt pilótával szemben, és kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia előnyei közé tartozik a fáradhatatlanság és a gyors döntéshozatal. A fejlesztés következő lépése felé haladva, a légierő már kiválasztotta a gyártókat és beszállítókat, és Kendall szerint 2030-ra felfegyverzett, pilóta nélküli repülőgépek lesznek a légierő kötelékében.

A kínai katonai szakértők aggodalmukat fejezték ki a South China Morning Postban, mondván, hogy ez komoly taktikai előnyt jelenthet a légiharcban. Fu Quianshao katonai elemző szerint az Egyesült Államok még nem áll készen a robotizált gépek tényleges bevetésére, mivel a gép vezetése és a harc két különböző dolog. Kína más megközelítést alkalmazna, és egy teljesen új, pilóta nélküli gépet tervezne.

A Hsziangi Műszaki Egyetemen folyó fejlesztés során a tudósok egy olyan mesterséges intelligenciát hoztak létre, amelynek döntési folyamata teljesen átlátható, és ezáltal a szimulációk során az emberi pilóta korrigálhatja a működést. Az emberrel kommunikáló mesterséges intelligencia húszezer harc után tökéletes győzelmi arányt ért el.

A légiharc a modern időkben ritkán jelent közelharcot, és a technikai eszközök, mint a radarok és rakéták döntik el a csaták kimenetelét. Az amerikai légierő számára mégis fontos a közelharcra való felkészülés, mivel a vietnámi háborúban tapasztalt veszteségek óta kiemelt figyelmet fordítanak erre a területre.