50 milliárd dolláros ukrán segélycsomagot tervez az USA a G7-tel

Az Egyesült Államok egy új, akár 50 milliárd dolláros segélycsomagot szeretne elfogadtatni Ukrajnának a G7 országaival, amelynek költségeit főként az Európai Unió tagállamai állnák.

Az Egyesült Államok a korábban elfogadott 61 milliárd dolláros segélycsomag után most egy újabb, hasonló nagyságrendű támogatási csomagot tervez, amelyet a G7 államai finanszíroznának, és amelynek költségeit a befagyasztott orosz szuverén eszközök hozama fedezné. A pontos részletek még nem ismertek, de a tervek szerint az EU országai vállalnák a nagyobb részét a finanszírozásnak.

A Bloomberg és a Sky News információi szerint a megállapodást a G7-országok júniusi olaszországi csúcstalálkozóján szeretnék tető alá hozni. Az amerikai kormányzat célja, hogy még a novemberi elnökválasztás előtt, és egy esetleges Trump-elnökség kezdete előtt biztosítsák Ukrajna fenntartható finanszírozását, miközben a terhek nagyobb részét Európára hárítanák.

A befagyasztott orosz eszközök összértéke körülbelül 280 milliárd dollár. Európában aggodalmak vannak a lehetséges orosz válaszlépésekkel kapcsolatban, ezért a javaslat szerint csak a befagyasztott eszközök hozamát használnák fel, nem magukat az eszközöket. Ennek ellenére az orosz retorziók továbbra is jelentős kockázatot jelentenek.

Korábban felmerült egy olyan ötlet, hogy a befagyasztott orosz hozamokból (eddig körülbelül 5 milliárd dollár értékben) új kötvényeket bocsátanának ki, amelyekből az új segélycsomagot finanszíroznák. A Bloomberg szerint azonban most már az a terv, hogy az Egyesült Államok, esetleg a G7 többi tagállama előfinanszírozza az új csomagot, és az EU a befagyasztott orosz eszközök hozamából térítené meg az amerikaiaknak a költségeket.

Az Egyesült Államok tehát azt szeretné, ha az új segélycsomagot elsősorban az Európai Unió finanszírozná, ami az amerikai elnökválasztás előtt könnyebben elfogadható lenne az amerikai közvélemény számára. Európában azonban, ahol június elején EP-választásokra készülnek, ez a tervezet várhatóan heves vitákat fog kiváltani. A tárgyalások azonban nehézségekbe ütköztek, és információk szerint akár hónapokig is eltarthatnak a megbeszélések.