Medvegyev fenyegetőzik Lengyelország ellen

Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági bizottság elnökhelyettese és Oroszország volt elnöke, Lengyelország területének csonkításával fenyegetőzött, amennyiben Nyugatról nagy hatótávolságú rakéták érkeznének Ukrajnába.

Medvegyev, aki 2008 és 2012 között töltötte be Oroszország elnöki posztját, rendszeresen tesz szélsőséges, harcias kijelentéseket, amelyek között szerepel az atomfegyverek bevetésének lehetősége és az ukránok megsemmisítésének gondolata is. Azonban a NATO-tagországok területét ritkán érinti ilyen közvetlenül a retorikája.

A Telegramon közzétett üzenetében Medvegyev arra figyelmeztetett, hogy ha a nyugati támogatás folytatódik, Oroszországnak nagyobb védelmi övezetet kell kialakítania a határainál, hogy megvédje magát a nagy hatótávolságú fegyverektől. Ezt követően hozzátette, hogy ez az övezet akár Lengyelország területén is kialakulhat, ami szerinte már "tényleg veszélyes" lenne.

Medvegyev emlékeztetett arra is, hogy Oroszország már bejelentette a taktikai atomfegyverekkel való gyakorlatozást, és ezeknek a fegyvereknek a meghatározása "meglehetősen elnagyolt" – írta a volt államfő.

A volt elnök, aki hivatali ideje alatt elősegítette Vlagyimir Putyin visszatérését az elnöki székbe, a Storm Shadow/SCALP-EG rakétákról is írt, amelyek 550-650 kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek.

Medvegyev fenyegetése ellenére Oroszország folytatja az Ukrajna elleni támadásokat, és az Egyesült Államok által Ukrajnának nyújtott támogatás – amelynek megszavazása hónapokig tartó viták után áprilisban 61 milliárd dollárban határozódott meg – nem befolyásolta az orosz agresszió mértékét. Eközben az USA magyarországi nagykövete, David Pressman kritikát fogalmazott meg a magyar kormány oroszbarátságával kapcsolatban, azt állítva, hogy Magyarország nem békét, hanem a kapitulációt javasolja az ukránoknak. Pressman szerint a magyar kormány Putyin propagandaszövegét ismételgeti, és arra szólítja fel az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy hagyjanak fel Ukrajna fegyverekkel való ellátásával, ami szerinte a kapitulációra tett javaslatnak tekinthető.

A Sedona Fórum egy panelbeszélgetésén Pressman kiemelte, hogy Magyarország az Egyesült Államokat azonosította ellenfélként, és ez a hozzáállás szövetségestől felfoghatatlan. A magyar kormány ahelyett, hogy határozottan elutasítaná az orosz agressziót, Putyin propagandaszövegét ismételgeti a békepártiságról. Pressman szerint a hivatalos magyar álláspont azt szorgalmazza, hogy az Egyesült Államok, valamint partnerei és szövetségesei hagyjanak fel Ukrajna fegyverekkel való ellátásával, az ország támogatásával, mert az majd megállítja Putyint, de a történelem azt mutatja, ennek épp az ellenkezője szokott bekövetkezni. A nagykövet hozzátette, hogy ez a hozzáállás távol áll a Transzatlanti Szövetségtől, amely szövetség szilárdan állt a szovjet birodalommal szemben, és sértetlenül, megerősödve emelkedett ki a küzdelemből, mialatt a Szovjetunió összeomlott. Pressman szerint Magyarország elszigetelődött az Európai Unión és a NATO-n belül is, és a NATO inkább kerüli Magyarországot, amiért évekig akadályozta a NATO és Ukrajna közti csúcsot, de a szövetség végül megtartotta azt.

Ukrajnában közben új mozgósítási törvény lépett életbe, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. A törvény lehetővé teszi az ország valamennyi sorköteles személyének könnyebb azonosítását, és különféle ösztönzőket tartalmaz a katonák számára, mint például készpénzjutalmak és lakás- vagy autóvásárláshoz nyújtott pénzügyi támogatások. Elemzők szerint azonban Kijevnek nincs pénze ezeknek a támogatásoknak a folyósítására. A törvényt április közepén hagyták jóvá, mindössze egy héttel azt követően, hogy Ukrajna 27-ről 25 évre csökkentette a besorozható férfiak felső korhatárát, ezzel adminisztrációs problémát orvosolva. Volodimir Zelenszkij elnök aláírt két további törvényt is, amelyek lehetővé teszik foglyok hadseregbe való belépését és emelik a be nem vonuló sorköteles férfiakra kiszabható büntetéseket. Szakértők szerint több hónapba is telhet, mire az újonnan besorozott katonák elérhetik a frontot.