Mennyi bor kell egy esküvőre? Így kalkuláljon!

Az idei februári adatok szerint Magyarországon bár a népességfogyás gyorsult, a házasságkötések száma jelentősen, 22 százalékkal nőtt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése alapján 2023 februárjában 6197 gyermek született, és 10 664-en haltak meg, ami azt jelenti, hogy a népességfogyás üteme növekedett a tavalyi év azonos hónapjához képest. Ugyanakkor a házasságkötések száma emelkedett: 2363 pár mondta ki a boldogító igent, ami 425-tel több, mint a 2023. februári adatok.

Az esküvők tervezése során nemcsak az ételek kiválasztása fontos, hanem a megfelelő boroké is. A menyasszonyoknak és vőlegényeknek figyelembe kell venniük a bor mennyiségét is, hiszen ha elfogy a lakodalom alatt, az kellemetlen lehet, de a felesleges palackok is problémát jelenthetnek.

Általánosan elfogadott szabály, hogy fejenként fél üveg borral érdemes számolni. Fontos megemlíteni, hogy vannak olyan vendégek, akik egy egész üveg bort is meg tudnak inni egy este alatt, míg mások csak egy-két pohárral fogyasztanak. Ezenkívül előfordulhat, hogy egyes vendégek egyáltalán nem isznak alkoholt. Ezért praktikus lehet az esküvő helyszínével vagy a catering szolgáltatóval megállapodni, hogy a bontatlan palackokat az esküvő után visszavegyék és ne számolják fel a költségeket.