Az öttusalovak új szerepkörben a huszárosztályban

Huszonhét öttusaló sorsa dőlt el, amikor a Magyar Öttusaszövetség (MÖSZ) úgy döntött, hogy a párizsi olimpia után a Magyar Honvédség egyik huszárosztályához kerülnek a lovak. A MÖSZ korábbi vezetői fontolgatták a lovak bérbeadását vagy értékesítését, de a szolgáltatás és az adásvétel bonyolultsága miatt végül a honvédség mellett döntöttek.

Mizsér Attila, a MÖSZ olimpiai és világbajnoki aranyérmes főtitkára, és Varga István ezredes, a Magyar Honvédség gróf Nádasdy Ferenc huszárosztályának parancsnoka egyaránt kedvezőnek látják a megállapodást. A lovak a Nemzeti Lovardában maradnak, ahol új feladatok is várnak rájuk, de az eddigi körülmények között élhetnek tovább.

Egy történelmi fejezet lezárul

Mizsér már 2015-ben szembesült azzal, hogy az öttusát veszély fenyegeti, ha a nemzetközi szövetség nem ajánlja fel a lovasszám törlését az olimpián. A UIPM kongresszusa végül a lovaglást egy új versenyszámmal váltotta fel a 2028-as olimpiára. A modern öttusa így 90 perces versennyé zsugorodott, eltávolodva az 1912-es stockholmi olimpián bemutatkozott eredeti formától. A párizsi olimpia zárónapján, augusztus 11-én, hivatalosan is véget ér a lovaglás története az öttusában.

A lovak és az öttusázók jövője

Mizsér Attila elismerte, hogy gyermekkorában féltek a lovak, és csak később tanulta meg a lovaglás fortélyait. A MÖSZ főtitkára szerint a lovak jövőbeni sorsa fontos, és reméli, hogy a honvédséghez kerülő öttusalovak megfelelő bánásmódban részesülnek. A lovak és a felszerelések összértéke az olimpia után 150 millió forintra tehető, de a pontos összeg még nem ismert.

A huszárosztály új tagjai

A huszárosztályba kerülő öttusalovak nem díszszemléken fognak szerepelni, hanem ugrólovak maradnak, és katonai feladatokat is ellátnak, például a kadétek képzésében segítenek. Varga István ezredes szerint a honvédség lovasságának újraélesztése óta a lovak és a szakemberek száma folyamatosan nő.

A magyar öttusasportban mindig is voltak kiemelkedő lovasok, akik a lósorsolás során is megállták a helyüket. Mizsér Attila példaképe, Balczó András, és más olimpiai bajnokok is jeleskedtek ebben a számban. A lovasszám lecserélése azonban változásokat hozhat a sportágban, és csökkentheti a versenyzők számát.

Az utolsó Európa-bajnokság, ahol a lovak még szerepelnek, július közepén Budapesten kerül megrendezésre. A szövetség különleges show-műsorral készül a lovak búcsúztatására és az átadás-átvételre.