Klímaaktivisták törtek be a müncheni repülőtérre

A müncheni repülőtér területére szombaton behatoló nyolc klímaaktivista letartóztatása miatt rövid időre le kellett zárni a létesítményt, ami következtében mintegy 60 járatot töröltek.

Szombaton történt az eset, amikor a klímaaktivisták közül hatan az egyik kifutópályára ragasztották magukat, ami a repülőtér ideiglenes bezárásához vezetett. A rendőrség nyolc tüntetőt őrizetbe vett. A helyzetet a rendőrség már ellenőrzés alatt tartja, és a repülőtér mindkét kifutópályája ismét nyitva áll, azonban továbbra is késésekkel kell számolni.

A Last Generation nevű klímavédelmi csoport vállalta magára az akció felelősségét, amelyet az X-en keresztül közöltek. Az aktivisták egyik tábláján a következő felirat szerepelt: „A probléma a kormány, nem a mi nyaralásunk”, míg egy másik feliratban azt hangsúlyozták: „Nem az a kérdés, hogy elmegyek-e nyaralni, hanem az, hogy túlélhetek-e”.

A repülőtér zárva tartása mintegy két órát vett igénybe, ez idő alatt 11 járatot átirányítottak, és további 60-at töröltek. A fennakadás a dél-németországi repülőtér egyik legforgalmasabb utazási időszakában, a húsvéti ünnepek utáni időszakban következett be. A tüntetés a pünkösd miatti hosszúhétvége előtt különösen érzékeny időszakra esett, a müncheni repülőtér péntektől vasárnapig 350 ezer utassal számolt.

A német közlekedési miniszter, Volker Wissing, a kisebbik koalíciós partner, a neoliberális Szabad Demokratákat (FDP) képviselő politikus szerint a légiközlekedés biztonságának veszélyeztetéséért kiszabható büntetési tételeken szigorítani kell. „Nem véletlenül vannak biztonsági zónák a repülőtereken. Ha a légiközlekedés nem működik biztonságban, akkor az emberek veszélyben vannak, súlyos gazdasági károk keletkeznek, turisták ezrei rekednek meg egy helyen” – írta közleményében a miniszter.