Juraj C.-t, Fico merénylójét előzetes letartóztatásba helyezték

A szlovák Speciális Büntetőbíróságra szombaton délelőtt vitték Juraj C.-t, a 71 éves férfit, aki rálőtt és súlyosan megsebesítette Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A bazini (Pezinok) székhelyű speciális bíróság szombati döntésével előzetes letartóztatásba helyezte a gyanúsítottat, aki a támadást követően a helyszínen került őrizetbe.

A Blikk információi szerint a bíróság épületét kommandósok vették körbe, és az újságírókat is távol tartották a bejárattól, amikor a merénylőt szállító konvoj megérkezett. A szlovák biztonsági erők óvintézkedései szigorúak, semmit sem hagyva a véletlenre a történtek után. A konvojról készült képeket a Blikk galériájában tekinthetik meg az érdeklődők.

A mintegy két órán át tartó döntéshozatali folyamatot követően a gyanúsított előzetes letartóztatását a szökés, illetve a bűntevékenység folytatásának lehetőségével indokolta a bíróság a TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint. Az előzetes eljárási bíró a vádlott írásbeli ígéretét nem fogadta el, és a pártfogó felügyelő kirendelésére vonatkozó javaslatot is elutasította.

A bíróság döntése egyelőre nem jogerős, Juraj C. korábban – a rendőrségi kihallgatás során – beismerte tettét, és lehetősége van fellebbezni a törvényes határidőn belül.

A rendőrség csütörtökön indította meg az eljárást a feltételezett elkövető ellen, akit védett személy ellen előre kitervelt gyilkosság kísérletével gyanúsítottak meg. Ezért a bűncselekményért a szlovák törvények szerint 25 évig vagy akár életfogytiglan tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Sutaj Estok belügyminiszter és Robert Kaliňák védelmi miniszter szerint a támadás politikai indíttatású volt. Juraj C. már jó ideje figyelemmel kísérte a kormány kihelyezett üléseit, és tiltakozott a kormány ellen, de a szerdai napig nem sikerült Fico közelébe férkőznie. Handlovában azonban Fico úgy döntött, hogy köszönti a rendőrségi kordonok mögött összegyűlt híveit, akik között azonban ott volt Juraj C. is. A férfi nem értett egyet a kormány döntéseivel, de sajtóértesülések szerint nem megölni, csak megsebesíteni akarta.

Juraj C. művészeti és közéleti tevékenysége is ismert; számos verseskötetet adott ki, és korábban biztonsági őrként dolgozott. 2016-ban ő maga is támadás áldozata lett egy levicei bevásárlóközpontban.

Robert Fico állapotáról szombaton szintén kerültek ki friss információk: Eszméleténél van, két műtétje is volt, állapota stabil, de továbbra is súlyos. Tud kommunikálni, de sérülései súlyosságából adódóan egyelőre csak korlátozottan.

Ferenc pápa Zuzana Čaputová szlovák államfőnek címezte levelét, melyben hangsúlyozta: fájdalommal fogadta a merénylet hírét. „Elítélem ezt a gyáva erőszakos cselekményt, és biztosítom önöket az Úrhoz intézett imáimról a miniszterelnök mielőbbi gyógyulásáért és felépüléséért. A Mindenható áldását kérem, hogy harmónia és béke uralkodjon országotokban” – írja levelében a katolikus egyházfő.

A besztercebányai F. D. Roosevelt kórház előtt rengeteg ember gyűlt össze, hogy kifejezze együttérzését és támogatását a miniszterelnök iránt. Az emberek folyamatosan váltják egymást, hoznak virágokat és jókívánságokat tartalmazó leveleket, amelyeket a kórháznál helyeznek el.

A merénylet elkövetőjével kapcsolatban azonban új információk is napvilágot láttak. Juraj C. politikai hovatartozása kapcsán felmerült, hogy a szlovák kormányfő elleni támadás mögött baloldali, progresszív indíttatás áll, amit Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter külügyminiszter is állított. Azonban a szlovák sajtó egybehangzó értesülései szerint Juraj C. inkább a szélsőjobb felé kacsingatott, és a félreértés egy fordítási hibából eredhet, mivel a "levický" szó lévait, nem pedig baloldalit jelent, és a gyanúsított lévai illetőségű. Tompos Márton momentumos képviselő is reagált az ügyre, és egy szlovák-magyar szótárt vitt ajándékba a miniszterelnöki irodához, hogy felhívja a figyelmet a félrefordításra.