Macron fontolóra venné a francia csapatok Ukrajnába küldését

A francia elnök, Emmanuel Macron a The Economist című lapnak adott interjúban beszélt arról, hogy milyen feltételek mellett fontolóra venné francia csapatok Ukrajnába küldését.

Emmanuel Macron, a francia elnök a The Economist című lapnak nyilatkozva kifejtette, hogy fontolóra venné francia csapatok küldését Ukrajnába, ha bizonyos feltételek teljesülnének. Macron szerint ez akkor kerülhetne szóba, ha az oroszok áttörnék a frontvonalakat, és ha lenne ukrán kérés, ami jelenleg nem áll fenn.

A francia elnök borús képet festett, amikor a Vlagyimir Putyin által Európára jelentett sürgető fenyegetésről beszélt. Macron elmondása szerint nem zár ki semmit, mivel szemben állnak egy olyan agresszorral, aki szintén semmit sem zár ki. A francia elnök hozzátette, hogy ha Oroszország legyőzné Ukrajnát, akkor valószínűleg egy másik európai ország megtámadására törekedne.

A Business Insider összefoglalója szerint az elmúlt hónapokban a politikai és katonai vezetők egyre élesebb figyelmeztetéseket adtak ki egy ukrajnai orosz győzelem lehetséges következményeiről. Ezzel párhuzamosan Oroszország büntetőeljárást indított és körözési listára helyezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, továbbá az Ukrajna elleni konfliktus kezdete óta több ukrán és európai politikus ellen is elfogatóparancsot adott ki. Ilyen példa Kaja Kallas észt miniszterelnök, Litvánia kulturális minisztere és az előző lett parlamenti tagjai, akiket szovjet korabeli műemlékek megrongálásával vádolnak.

Továbbá, Oroszország elfogatóparancsot bocsátott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze ellen is. Ez az intézkedés válasz volt arra, hogy az ICC ügyésze háborús bűncselekmények miatt adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Ezek az események tovább súlyosbítják a már amúgy is feszült nemzetközi helyzetet, és rávilágítanak arra, hogy a konfliktus nem csak a harctéren zajlik, hanem a nemzetközi jog és diplomácia területén is élesedik a helyzet.

Az orosz belügyminisztérium körözést adott ki nem csak Zelenszkij ellen, hanem az elődje, Petro Porosenko volt ukrán államfő, az Európai Szolidaritás ellenzéki párt elnöke és Olekszandr Pavljuk, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka ellen is. Az indoklás szerint az orosz büntetőtörvénykönyv megsértésével vádolják őket, bár a konkrét bűncselekményeket nem tüntették fel. Az ukrán külügyminisztérium reakciója szerint ezek a lépések az orosz államgépezet és propaganda elkeseredettségét mutatják, és pusztán a figyelem felkeltésére irányulnak. Kijev emlékeztet arra, hogy Putyin ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt, ami a világ 123 országában végrehajtható.