Három spanyol turista életét vesztette egy afganisztáni fegyveres támadásban

A spanyol kormány megerősítette, hogy három spanyol turista életét vesztette egy fegyveres támadásban Afganisztán központi részén, Bámiján városában.

A tragikus esemény során egy afgán állampolgár is meghalt, továbbá négy külföldi és három afgán sebesült meg a lövöldözésben. A támadás pontos indítéka egyelőre ismeretlen, mivel az akcióért senki sem vállalta a felelősséget. A BBC információi szerint a helyi hatóságok már letartóztattak négy embert az ügyben. Azonban a sérült turisták nemzetiségéről még nincsenek információk.

Abdul Mateen Qani, az afgán belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a tálib kormány elítéli a bűncselekményt, és együttérzését fejezte ki az áldozatok családjával. A szóvivő hozzátette, hogy a kormány elkötelezett amellett, hogy minden bűnözőt felelősségre vonnak.

Pedro Sánchez, Spanyolország miniszterelnöke a közösségi médiában kifejezte megdöbbenését a spanyol turisták meggyilkolása miatt, és részvétét nyilvánította. Sánchez emellett konzuli támogatást is ígért az érintetteknek.

A tálibok, akik 2021-ben vették vissza az ellenőrzést Afganisztán felett, óvatosan újraindították a turizmust az országban. Bámiján városa, ahol a támadás történt, a világ jelenleg talán legabszurdabb turisztikai nevezetességének közelében található: a korábban itt álló, világcsodának számító, de 2001-ben a tálibok által vallási fanatizmusból elpusztított két óriási Buddha-szobor hűlt helye található. A 2550 méteres tengerszint feletti magasságban épült város mellett azért meg is maradt néhány ősi épület, ezért is számít ez a környék Afganisztán egyik legfontosabb turistakörzetének.

A polgárháború ugyan véget ért a tálib hatalomátvétellel, de az Iszlám Állam továbbra is támadásokat hajt végre a tálibok ellen, és az ország egyes részein tálibellenes lázadások is zajlanak. Amióta a Talibán újra átvette a hatalmat az országban, ez volt az egyik legdurvább, külföldiek ellen elkövetett támadás.