Kemény bírálatot kapott a magyar kormány Washingtonból

Mitch McConnell, az Amerikai Egyesült Államok szenátora, a republikánusok szenátusi frakcióvezetője szerint a magyar kormány politikája utat nyit Kínának a Nyugat felé, és bűnüldözési jogosítványokat adott Pekingnek, hogy magyar földön vadászhasson disszidensekre.

Mitch McConnell az amerikai szenátus republikánus frakcióvezetője szerint Magyarország vezetői összebarátkoztak Amerika legnagyobb stratégiai ellenfeleivel. A szenátor Hszi Csin-ping kínai elnök európai körútját és az Orbán Viktor vezette magyar kormány kapcsolatait Kínával kommentálta. McConnell kiemelte, hogy a kínai elnök legmelegebb fogadtatásban Budapesten részesült, és hogy Magyarország volt az első európai ország, amely csatlakozott a pekingi Egy övezet egy út kezdeményezéshez.

A szenátor szerint Magyarország megerősítette a Huawei-hez fűződő viszonyát, és hagyta, hogy a kínai kommunikációs óriás technológiáját alkalmazzák az ország 5G-s bővítésében. McConnell szerint ez egy valóságos kapu a Nyugat felé, és Magyarország a Huawei európai regionális logisztikai központjának ad otthont.

McConnell szerint Magyarország hajlandó Kína lábtörlőjeként szolgálni Európában, ami nehezen összeegyeztethető a washingtoni állásponttal. Az amerikai szenátor szerint Magyarország és a Kínai Népköztársaság közötti kapcsolatot »minden időjárási körülmények között működő átfogó stratégiai partnerségnek« nevezik.

A szenátor elárulta, hogy az Egyesült Államoknak érdeke, hogy erős szövetségesei legyenek, és hogy Orbán Viktor kormánya akadályozta meg Svédország és Finnország NATO-csatlakozását. McConnell szerint Magyarország blokkolta a nagyobb uniós tehermegosztást Ukrajna támogatásáért, és hogy az Orbán-kormány példázza, mit nem szabad tenni a biztonságunkat és jólétünket fenyegető hatalmakkal szemben.

Az amerikai szenátor üzenete az európai szövetségesek számára az, hogy Oroszország, Kína, Irán és Észak-Korea együtt dolgoznak azon, hogy aláássanak minket, és hogy gyorsabban kell lépnünk a kollektív védelem terhének megosztásában.