Külföldi készpénzfelvétel: Tippek és trükkök

Külföldi utazás során gyakran merül fel a kérdés, hogyan juthatunk hozzá a helyi valutához a legkedvezőbb feltételek mellett. Egy üzbegisztáni utazás kapcsán felmerült tapasztalatok és szakértői tanácsok segíthetnek abban, hogy elkerüljük a felesleges költségeket és a pénzügyi csapdákat.

Nemrég egy utazás során Üzbegisztánban tapasztaltam meg, hogy a készpénzfelvétel jelentős költségekkel járhat. Taskentben és Szamarkandban a bazárokban a kártyás fizetés nem mindig lehetséges, ezért készpénzre volt szükségem. A bankautomatánál 1,2 millió szomot váltottam, ami listaáron 33 600 forintnak felelt meg, de a tranzakció végül 40 646 forintba került, ami 21 százalékos felárat jelentett.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint, bár az elektronikus fizetés számos előnnyel jár, bizonyos helyzetekben elengedhetetlen a készpénz használata. Fontos, hogy a banknál jelezzük a külföldi utazást, használjunk kártyát, gondoljuk át a limiteket, és figyeljünk a csalásokra. Az Európai Unió szabályozása segítségével azonban csökkenthetők a költségek, és bizonyos bankok jelentős kedvezményeket nyújtanak a külföldi ATM-használat során.

A CIB Bank Visa Inspire kártyájával például díjmentes a készpénzfelvétel az Intesa Sanpaolo bankcsoport ATM-jeiből több országban. Az Erste Banknál a magyarországi díjért vehetők igénybe a külföldi ATM-ek, míg az OTP Bank bizonyos országokban ingyenessé teszi a készpénzfelvételt. Az UniCredit Bank és a Gránit Bank is kedvező díjakat kínál a saját nemzetközi ATM-hálózatukban.

Az Európai Unió szabályozása értelmében az EGT-tagállamokban az euróban történő ATM-es készpénzfelvételek díja nem haladhatja meg a belföldi, idegen ATM-ből végzett készpénzfelvétel díját. Ez a szabály azonban csak az eurós tranzakciókra vonatkozik.

A bankkártya használatakor érdemes előzetesen tájékozódni a letiltásról, az utasbiztosításról, a mobilfizetésről, és kerülni kell a dinamikus devizakonverziót (DCC), mivel ez rosszabb árfolyamon történik. A hagyományos devizaváltás még olcsóbb lehet, ha a bank által kínált kedvezményes középárfolyamos devizaváltást használjuk.

: article-1