Európai parlamenti választások: Tizenhárom párt állított listát

Az európai parlamenti választásokra tizenhárom jelölő szervezet állított listát, míg három pártnak nem sikerült a szükséges 20 ezer ajánlást összegyűjteni. Az NVI által közzétett információk szerint két pártnak, az Új Alternatíva Párt és a Nép Pártján nem sikerült elérniük a szükséges ajánlások számát.

Az NVI közleménye alapján a következő pártok állítottak listát: Fidesz-KDNP, Megoldás Mozgalom, Második Reformkor, Mindenki Magyarországa Néppárt, LMP, DK-MSZP-Párbeszéd, Momentum, MKKP, Jobbik, Mi Hazánk, illetve Magyar Péter pártja, a Tisza Párt. Az NVI által végzett vizsgálat során megállapították, hogy a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlás a fent említett tizenegy jelölő szervezetnek lett meg.

Az NVB már nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP-t, a Mi Hazánkat, a Tisza Pártot és a Megoldás Mozgalmat, a többi párt nyilvántartásba vételéről a következő ülésükön döntenek. Az Összefogás a Civilekért Párt, a Szociáldemokraták Pártja és a Magyar Munkáspárt nem állított listát.

Az EP-választáson listát állító szervezetek ajánlásainak vizsgálatát az NVI elvégezte, és a pénteki határidőig tizenhárom jelölő szervezet adta le aláírásgyűjtő íveit. Az Új Alternatíva Párt és a Nép Pártján nem tudta összegyűjteni a 20 ezer aláírást, így nem indulhatnak.

Az önkormányzati és nemzetiségi választáson indulni szándékozó jelölteknek május 6-án 16 óráig kell bejelenteniük indulási szándékukat a helyi választási bizottságnál, a vármegyei listát állító jelölőszervezetek pedig május 7-én 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat.