A nyugdíjreform körüli bizonytalanságok

A magyar kormány által vállalt nyugdíjreformmal kapcsolatos határidők közül az első már lejárt, a második pedig közeledik, de a folyamat előrehaladásáról kevés információ áll rendelkezésre.

A nyugdíjrendszer felülvizsgálata része az Európai Bizottság által jóváhagyott magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) vállalásainak, amelynek keretében a magyar költségvetés 5,8 milliárd euró RRF-támogatásra számíthat. A kormányzatnak 2023 végéig kellene egy átfogó, független jelentést készíttetnie a nyugdíjrendszer reformjáról, amelyet az OECD-vel bíztak meg. A jelentés célja a nyugdíjrendszer megfelelőségének és fenntarthatóságának értékelése, valamint a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentése. Az RRF előírásai szerint a jelentést nyilvánosságra kellene hozni, azonban ennek nyoma sincs, és nem ismert, hogy elkészült-e már a dokumentum.

A következő határidő, 2024. június 30., a jelentésben javasolt reformlehetőségek társadalmi konzultációjára vonatkozik. A társadalmi és politikai viták után pedig a végleges nyugdíjreformot kellene elfogadni 2025. március 31-ig. A Pénzügyminisztérium (PM) válaszában nem szolgált konkrétumokkal, csupán annyit közöltek, hogy a magyar nyugdíjrendszer stabilan és fenntarthatóan működik, és a felülvizsgálatról tájékoztatást adnak majd a javaslatok beérkezése után.

Az Országos Nyugdíjas Parlament (ONYP) elnöke, Karácsony Mihály és Tompos Márton országgyűlési képviselő (Momentum) többször is próbáltak válaszokat kapni a kormánytól a nyugdíjreformmal kapcsolatban. Az ONYP által megkeresett Varga Zoltán (DK), az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke is érdeklődött a pénzügyminiszternél a jelentés és a társadalmi vita előrehaladása felől. A Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervében foglaltak szerint a jelentés elkészítésének határideje 2023. december 31., és a szakpolitikai javaslatokat gazdasági és szociális partnerek részvételével kell megvitatni. A www.palyazat.gov.hu oldalon a társadalmi egyeztetésnek kellene zajlania, de a nyugdíjreformmal kapcsolatos indítvány még nem olvasható ott. Az ONYP az OECD-nek is írt, hogy megtudják, elkészült-e a jelentés, de választ még nem kaptak.