Az amerikaiak nemzeti étele lett a hulladékként kezelt csirkeszárnyakból

Egy étteremtulajdonosnak hirtelen rögtönöznie kellett, amikor betoppantak fia barátai, és ebből született meg az a népszerű étel, amely ma már az amerikai konyha egyik jelképe.

A csípős csirkeszárny, vagy ahogy az angol nyelvterületen nevezik, a Buffalo wings, számos ember számára az amerikai konyha egyik kedvenc fogása. A hatvanas években született meg ez az étel, amely ma már számtalan variációban készül.

Korábban a csirkeszárnyakat sok vendéglős hulladékként kezelte, mivel kevés hús volt rajtuk, így legtöbbször leves készült belőlük. Teressa Bellissimo, aki szicíliai származású volt, de az Egyesült Államokban, New York állambeli Buffaloban működtetett éttermet férjével, szintén így tett. Egy este, 1964 márciusában, zárás után, amikor a másnapi menüt készítette elő, fia és annak éhes barátai érkeztek az étterembe. Teressa a kéznél lévő maradékot, ami pár tucatnyi csirkeszárny volt, készítette el nekik csípős páccal, ecettel és olvasztott vajjal.

Az étel olyan sikert aratott, hogy napokon belül felkerült az étlapra, és Buffalot a gasztronómia térképére helyezte. A konkurencia, mint például a KFC és a Domino étteremlánc, hamarosan felfedezte a csirkeszárnyak diadalmenetét, és elkészítették a saját változatukat. Az amerikaiak évente 27 milliárd csirkeszárnyat fogyasztanak, és csak a Super Bowl éjszakáján 1,4 milliárdot.