A Hősök terét, a Kós Károly sétányt és az Állatkerti körutat lezárják pénteken 18 órától várhatóan 19.30-ig, plusz a résztvevők létszámától függően szakaszosan lezárhatják a Dózsa György utat és az Andrássy utat is tartalomgyártók közös tüntetése miatt.

A lezárás miatt a BKK útvonalak, menetrendek is is változni fognak:

  • a Dózsa György út lezárása esetén a 20E autóbusz módosított útvonalon jár: nem érinti a Hősök tere megállót, helyette a 70-es trolibusz Olof Palme sétány és a 901-es busz Kacsóh Pongrác út megállóiban áll meg.
  • a 30-as, 30A, a 75-ös, 79-es és a 230-as járatok a Hermina út felé terelve közlekednek: a Hősök tere, a Benczúr utca és a Damjanich utca-Dózsa György út megállók helyett a 70-es és a 72-es trolibuszok érintett megállóiban állnak meg.
  • az Andrássy út lezárása esetén a 105-ös és a 210-es autóbusz a Bajza utca és a Hősök tere helyett a 72-es trolibusz Bajza utca-Rippl Rónai utca és a Honvédkórház megállóiban áll meg.

A BRFK is adott ki közleményt az ügyben, szerintük mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez, annak gyakorlását a rendőrség biztosítja. A rendőrség arra kéri a tüntetőket, hogy:

  • kövessék a gyűlés rendezőinek, szervezőinek utasításait;
  • arcát ne takarja el (még egészségügyi maszkkal se);
  • ne tartson magánál kést, botot, gázspray-t, pirotechnikai terméket, vagy más, közbiztonságra különösen veszélyes eszközt;
  • véleményét nyilvánítsa ki békésen, ne dobáljon, ne rongáljon;
  • ha azt látja, hogy valaki rosszul lett vagy segítségre szorul, esetleg kérdése van, forduljon a rendezőkhöz, illetve a biztosításban részt vevő rendőrökhöz!

Mindeközben a kormánymédia egy már törölt Reddit poszt alapján hergeli az embereket a tüntetéssel kapcsolatban - írja a Telex.

Eredetileg kilenc tartalomgyártó, köztük Azahriah, Pottyondy Edina és Osváth Zsolt eredeti közleményükben azt írták, hogy az elmúlt napok történései arra sarkallták őket, hogy együtt lépjenek ki az online térből. „Nagyon nincs rendben, hogy a magyar közélet uszításból, gyűlöletkeltésből, karaktergyilkosságokból áll. És ha ez nem lenne elég kiábrándító, az is kiderült, hogy a pápalátogatás ürügyén szabadon engedtek egy embert, aki aktív segítője volt egy gyermekbántalmazó erőszaktevőnek. Elnöki kegyelemmel szabadult, erkölcsi bizonyítványt kap, bármikor újra gyerekek közelében dolgozhat” – írták.

Fotó: Facebook