A régióban nem számít drágának az üzemanyag Magyarországon

Európai uniós viszonylatban Magyarország a benzinárak tekintetében a 18., míg a dízelárakat illetően a 12. helyen áll, a szomszédos országokkal összevetve pedig középmezőnyben helyezkedik el – tájékoztatott a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ).

A MÁSZ által közzétett adatok szerint a környező hat országban – Ausztriában, Horvátországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Szlovéniában – a 95-ös motorbenzin és a normál gázolaj árait vizsgálva Magyarország árai nem számítanak kiemelkedően magasnak. Az április 25-26-i adatok alapján a 95-ös benzin átlagára adókkal együtt 638 forint, míg Magyarországon 645 forint. A normál dízel esetében a régiós átlagár 624 forint adókkal együtt, Magyarországon pedig 635 forint.

A MÁSZ kiemelte, hogy az üzemanyagárakat elsősorban a nyersolaj ára, a makrogazdasági folyamatok, geopolitikai konfliktusok és a forint árfolyama határozzák meg. Az elmúlt időszakban a benzin ára 4 forinttal emelkedett, míg a dízelé 8 forinttal csökkent a régióban.

A benzin árát a nyári specifikációra való áttérés, a finomítói karbantartások és az oroszországi finomítói kiesések befolyásolták, míg a gázolaj árát a gyenge kereslet és az európai dízelimport növekedése érintette pozitívan. A kelet-közép európai országok, amelyek tengeri ellátással is rendelkeznek, előnyösebb helyzetben vannak, mivel szélesebb körű ellátási forrásokhoz férhetnek hozzá.