Egyszerűbb CSOK igénylés az OTP-nél és új lehetőségek más bankoknál

Az OTP Banknál mostantól egyszerűbben igényelhető a CSOK és a falusi CSOK, amely nagyobb összegű támogatást tesz lehetővé a gyermeket vállaló családok számára, míg más bankoknál új lakáshitel lehetőségek nyíltak meg.

Az OTP Bank közleménye szerint az ügyfelek mostantól egyetlen hitelügylet keretében igényelhetik egyszerre a falusi CSOK-ot és a CSOK Pluszt, ami jelentősen leegyszerűsíti az ügyintézési folyamatot. Ezáltal a vegyes hitelcéllal rendelkező ügyfelek hamarabb kezdhetik meg az ingatlan korszerűsítését és bővítését. A két támogatási forma összekapcsolásával ráadásul nagyobb összeget is igényelhetnek az ügyfelek.

Korábban a gyermeket nevelő vagy vállaló házaspárok a falusi CSOK mellé államilag támogatott hitelt vehettek igénybe, melynek összege a gyermekszámtól függően 10-15 millió forint között mozgott. Az új, CSOK Pluszal összekapcsolt konstrukcióban már egy vállalt gyermek esetén is 15 millió forintos kedvezményes kölcsön érhető el, két gyermeknél ez az összeg 30 millió forintra, míg három vagy több gyermek esetén akár 50 millió forintra is nőhet.

Az együttes igénylés egy további előnye, hogy ha valaki használt lakás vásárlását és korszerűsítését tervezi, azaz kettős felhasználási célt jelöl meg, akkor a támogatási összeg kétszerese is igényelhető, szemben azzal, ha csak korszerűsítésre kérnének támogatást.

Ezen felül, január 1-je óta hat banknál vehető fel lakáshitel mindössze 10% önerővel azok számára, akik még nem voltak lakástulajdonosok és még nem töltötték be a 41. életévüket. A Bankmonitor információi szerint májustól az MBH Bank is csatlakozott az OTP, Erste, K&H, CIB és UniCredit bankokhoz, ahol már elérhető ez a lehetőség.

A jelzáloghitel esetében a fedezetként bevont ingatlan becsült forgalmi értékének legfeljebb 80%-át hitelezhetik meg a bankok, azonban az új szabályozás értelmében ez az arány akár 90%-ra is emelkedhet, ha az igénylők megfelelnek bizonyos feltételeknek, mint például az életkor vagy a korábbi tulajdonviszonyok tekintetében.

A bankoknál azonban eltérések lehetnek a jövedelemkezelésben, a minimálisan elvárt jövedelemben, az ingatlan vételárának maximumában, valamint abban, hogy hány gyermek vállalható a CSOK Plusz igénybevétele esetén. Az önerőkedvezmény igénybevételéhez a bankok egy nyilatkozatot és egy „Ingatlantulajdon fennállásáról szóló hatósági bizonyítvány kiállítása iránti kérelem” megnevezésű nyomtatvány kitöltését kérik.

Az MBH Bank elemzői szerint a lakáspiaci tranzakciók száma jelentősen emelkedett az idei első negyedévben, és 2024-ben összesen nagyjából 110-130 ezer adásvételre számítanak. A CSOK Plusz által egy újra aktív vásárlóréteg a tavalyihoz képest akár 10-20 ezerrel több lakástranzakciót eredményezhet a piacon. Az idei évben mind keresleti, mind kínálati oldalról javulnak a feltételek a hitelezés érdemi gyorsulásához, ami az ingatlanok árának nominális emelkedését is maga után vonhatja.

Az új lehetőségek és a kedvezőbb feltételek jelentős segítséget nyújthatnak az első otthonukat vásárlóknak, valamint a gyermeket vállaló családoknak az ingatlanpiacra lépésben. Az idei évben a bankok 265 milliárd Ft volumenben kötöttek lakáshitel szerződéseket az első negyedévben, ami 130 százalékos növekedést jelent éves mértékben. A lakáscélú hiteleknél a hitelkamatok csökkenése az év elején a piaci kondíció mellett szerződött hiteleknél hozott áttörést, és az év második negyedévétől magasabb fokozatban pörögnek a CSOK Plusz, júniustól pedig indulnak az Otthonfelújítási hitelek szerződései. 2024 egészében 1000 milliárd Ft feletti új szerződéses volument várnak a szakértők a lakáscélú hiteleknél.