Kína megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba

Kína a nyugati országok, köztük az USA és az EU által bevezetett kereskedelmi korlátozásokra válaszul dömpingellenes vizsgálatot indít az európai és amerikai vegyianyag-import ellen. A kínai kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy a hőre lágyuló polioximetilén-kopolimer behozatalát fogják vizsgálni az EU-ból, az Egyesült Államokból, Japánból és Tajvanról, amely anyagot széles körben használnak a fogyasztói elektronikai és autóiparban.

Ez a lépés azt jelzi, hogy Kína kész megtorló intézkedéseket tenni a külkereskedelmi korlátozásokra, de a vegyi anyagokra vonatkozó szűk körű vizsgálat arra is utal, hogy az USA-val és az EU-val szembeni kereskedelmi többlet miatt korlátozottak a válaszadási lehetőségei.

A Biden-kormányzat a hét elején büntetővámokat vezetett be kínai árukra, beleértve a tiszta energiával kapcsolatos technológiákat és számítógépes chipeket. Az elektromos járművekre kivetett vámokat 100 százalékra emelték, ezzel akadályozva meg, hogy kínai vállalatok, mint a BYD és a Nio, piacra lépjenek az amerikai autóiparban.

A Fehér Ház szerint a vámemelések 18 milliárd dollár értékű árut érintenek, elsősorban a stratégiai ágazatokban. Az intézkedések célja, hogy időt biztosítsanak az amerikai vállalatoknak, hogy felzárkózhassanak a kínai versenytársakhoz a tiszta energiával kapcsolatos technológiák terén. Kína válaszul határozott lépéseket ígért jogai és érdekei védelmében.

A mostani szemet-szemért akció a Trump elnöksége alatti mintát követi, amikor széles körű vámokat vezettek be a kínai importra, mire Peking célzott intézkedésekkel válaszolt. A vegyi anyagok behozatalával kapcsolatos pekingi vizsgálat egy évig tarthat, de a kereskedelmi minisztérium szerint hat hónappal meghosszabbítható.

Az EU által a kínai gyártásnak nyújtott állami támogatásokkal kapcsolatban indított számos vizsgálatot követi ez a lépés. Brüsszel októberben szubvencióellenes vizsgálatot indított a kínai elektromos járművekkel kapcsolatban, mivel Pekinget azzal vádolták, hogy állami támogatásokkal segíti az iparágat. Az Európai Bizottság jelezte, hogy alaposan meg fogja vizsgálni a pekingi vizsgálat tartalmát, mielőtt dönt a következő lépésekről.