A Mol új poliolüzemének átadása Tiszaújvárosban

Jövő kedden kerül sor a Mol csoport legnagyobb organikus beruházásának, a tiszaújvárosi poliolüzemnek az átadására. A Mol és a thyssenkrupp együttműködésével megvalósult Poliol Komplexum célja, hogy a Mol Petrolkémia a régió vezető vegyipari vállalatává váljon.

Az ünnepélyes átadón Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor és a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt is részt vesz és beszédet mond. A projekt építési szakaszának befejeztével a vállalat megkezdte a létesítmény üzembe helyezését, és a próbaüzemre, valamint a kereskedelmi célú termelésre való felkészülést.

A Mol eredetileg 2021 második felére tervezte az évente 200 kilotonna termelési kapacitású, 1,3 milliárd dollár értékű poliolüzem befejezését, de a Covid-19 járvány miatt módosítani kellett a terveken. 2021 márciusáig a projekt 79 százaléka készült el, és a Mol az üzem éves EBITDA-termelő képességét 150 millió dollárra (54 milliárd forint) becsülte. Ez jelentős szám, tekintettel arra, hogy a Mol a tavalyi évben összesen 3,1 milliárd dolláros EBITDA-t jelentett.

A poliol vegyszerek fontos szerepet játszanak számos iparágban, mivel ezekből készülnek a szigeteléshez, párnázáshoz és csomagoláshoz használt habok. A Mol részvényei idén eddig 7 százalékkal emelkedtek.