Vállalati MI mint innováció és megfelelés: hol itt az ellentét?

A vállalatok számára az MI stratégia nem csupán kényszer, hanem az üzleti stratégia természetes kiterjesztése is lehet, amely versenyelőnyt jelenthet. A Digital Compliance by Design&Legaltech Konferencián a vállalati kihívásokról és a technológiai alkalmazások előnyeiről esett szó. Megyeri Andrea, a Wolters Kluwer Hungary innovációs és tartalomfejlesztési igazgatója szerint a digitális innováció és a jogi megfelelés egyaránt lehetőség és kényszer a vállalatok számára.

Tilesch György, a PHI INSTITUTE for Augmented Intelligence elnöke kiemelte, hogy a generatív AI előtti időszakban az AI-t korábban bevezető cégek versenyelőnyre tettek szert. A nagy tech cégeknek fel kellett ismerniük a bizalom kiépítésének fontosságát a fogyasztók körében. A felelősségteljes AI gyakorlatokat a nagyvállalatok fejlesztették ki, és ezeket kodifikálták az AI Act-ben.

A termékfejlesztés során az interdiszciplináris rálátás organikus beépítése elengedhetetlen, ahol a fejlesztők, jogászok, üzleti képviselők és szakterületi szakértők csapatmunkájában valósul meg a folyamat. Az innováció és a compliance mindenki ügye a szervezeten belül, ami szemléletváltást igényel.

A vállalatoknak belső kockázatelemzést kell végezniük, hogy megértsék, tevékenységük a szabályozás hatálya alá esik-e, és ezt követően az operacionalizálás lesz a következő kihívás. A felelősségteljes AI használata komplex folyamat, amely sok odafigyelést és átgondolást igényel.

A Covid hatására a cégek gyorsan digitális vállalkozássá váltak, és a digital compliance elkerülhetetlenné vált a jogszabályi megfelelés miatt. A Wolters Kluwer Hungary olyan megoldásokat kínál, amelyek segítenek a verseny- és időnyomás enyhítésében, és az AI segíthet a szabályozási környezet betartásában. Cseh Balázs, a cég Technology Product Management, Legal&Regulatory területének igazgatóhelyettese szerint az AI egyszerű és kézreálló megoldásokat kínálhat.

A jogi szektorban a legal tech megoldások nélkülözhetetlenek a szabályozások követéséhez, és a Netport fórumot teremt az eligazodási pontok megtalálásához, a best practice-ek megosztásához és a diskurzushoz. A Pázmányon és az Eltén a diákok megismerhetik, hogyan alkalmazhatják a legal tech-et a jogi munkában.

Jövő év júniusától új szabályozás lép életbe, amely a honlapok, digitális szolgáltatások akadálymentesítésének új kereteit tartalmazza, amely szükségessé teszi, hogy a vállalkozások felülvizsgálják az oldalaikat, tartalmaikat. Kállai Gábor, a Shiwaforce technológiai innovációért felelős igazgatója szerint az akadálymentesség valójában egyenlő esélyű hozzáférésről szól, és nemcsak a fogyatékossággal élők számára fontos. Tóth Péter, az OPL gunnercooke ügyvédje, Legal Engineer szerint az akadálymentességi igény sokkal nagyobb, mint elsőre hangzik, és a vállalatoknak már most el kell kezdeniük a felkészülést az új jogszabályra.

Velegi Dorottya, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének megbízott szakmai vezetője, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem PhD hallgatója szerint az akadálymentesítés azt jelenti, hogy egy online felülethez a belépés és elhagyás bárki számára könnyen elérhető legyen. Firniksz Judit, a Wolters Kluwer Hungary által felkért tudományos tanácsadó, PPKE Versenyjogi Kutatóközpont kutatója szerint az akadálymentesítés hiánya jelentős forgalomveszteséget okozhat az e-kereskedelem szektorban.

Lovas Lilla, a Microsec vezető jogtanácsosa elmondta, hogy a Covid időszakában a digitalizációs folyamatok felgyorsultak, és manapság már egy okostelefon elegendő ahhoz, hogy minősített elektronikus aláírást hozzunk létre. Az elektronikus aláírások használata mellett fontos a papír alapú dokumentumok digitális kezelése, amelyet a hiteles elektronikus másolatkészítés old meg. Az eIDAS-rendelet alapján csak a minősített elektronikus tanúsítványon alapuló aláírások joghatása azonos a kézzel tett aláírással, és a Konverziós Rendelet szerint egy beszkennelt PDF dokumentum csak akkor rendelkezik teljes bizonyító erővel, ha PKI technológián alapuló minősített tanúsítvány kapcsolódik hozzá.