Rendkívüli bejelentést tesz a kormány az üzemanyagárakról

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán 3 órakor a kormányülést követően rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Karmelita kolostorban a hazai üzemanyagárakat érintő kormányzati döntésekről.

Az üzemanyagárak kérdése régóta foglalkoztatja a közéletet és a kormányt. Április 8-án Nagy Márton a Mol vezetőit hívta számon az üzemanyagárak miatt, mivel az árak a régiós középmezőny felett alakultak. Április 11-én a Magyar Ásványolaj Szövetség és a Mol képviselőivel folytatott tárgyaláson a miniszter elvárta, hogy az árak a lehető leghamarabb a régiós középmezőny szintjére csökkenjenek. A KSH április 19-i adatai szerint a magyar benzin- és dízelárak meghaladták a régiós átlagárat. Ezen a napon Nagy Márton már jelezte, hogy a kormány beavatkozhat az üzemanyagárakba.

Két héttel ezelőtt a nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy a kormány és a Magyar Ásványolaj Szövetség közötti megállapodás értelmében a hazai üzemanyagáraknak a régiós átlagáraknak kell megfelelniük. A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy önkéntes alapon igazítsák áraikat a régiós átlaghoz. Nagy Márton kiemelte, hogy a gázolaj esetén 10 forint, a benzin esetén pedig 27 forint az eltérés a régiós átlaghoz képest. A kormány a családok védelme érdekében kéri a kereskedőket, hogy érjék el a régiós árakat, különben újra megtárgyalják a szabályozási eszközök bevetését.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós átlaghoz térjenek vissza. A holtankoljak.hu adatai szerint április 24-én a 95-ös benzinért 650, a gázolajért 639 forintot kellett fizetni, míg ma az átlagárak a 95-ös benzinnél 624, a gázolaj esetén pedig 612 forint környékén álltak. Az elmúlt két hétben a benzin 26, a gázolaj pedig 27 forintot csökkent.

A legfrissebb hírek szerint április 10-től a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal csökken. Ha a kutakon is érvényesítésre kerül ez a változás, a hét második felében a 95-ös benzinért 616, a gázolajért pedig literenként 607 forintot kell majd fizetni. Április eleje óta a benzin ára körülbelül 30, a gázolajé 45 forintot esett.

Az üzemanyagárakat számos tényező befolyásolja, többek között a piaci kereslet-kínálat, a nyersolaj ára, a makrogazdasági folyamatok, a geopolitikai konfliktusok, a profittartalom és a forintárfolyam. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint a benzin esetében a nyári specifikációra való áttérés, a finomítói karbantartások és az oroszországi finomítói kiesések voltak a fő mozgatórugók. A gázolajnál a gyenge kereslet ellensúlyozta a finomítói karbantartások okozta kínálat-visszaesést, miközben növekedett az európai dízelimport. Az északi-tengeri Brent típusú olaj ára a két héttel ezelőtti hordónkénti 89,25 dollárról 83,31 dollárra csökkent.

A szerdai sajtótájékoztatón Nagy Márton bejelentette, hogy az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének, a hazai piacon forgalmazott benzin- és dízel ára elérte a szomszédos országok áraiból képzett referenciaértéket. A miniszter kiemelte, hogy a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől, hogy fenntartsák ezt az árszintet, és kéthetente ellenőrizni fogják az árakat. A kormány úgy döntött, hogy nem avatkozik be az árazásba, mivel a koordináció és az együttműködés elégségesnek bizonyult. A kormány eleget tesz a kereskedők javaslatának, hogy ne a régiós átlagot, hanem a szomszédos átlagot nézzék (Ukrajna kivételével), azaz Bulgária, Lengyelország és Csehország árait vegyék ki az átlagból.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke, Egri Gábor üdvözölte a kormány döntését, hogy nem avatkozik bele az üzemanyagok árazásába, mivel így lehet megőrizni az ország ellátásbiztonságát. A szervezet pénteken tart rendkívüli közgyűlést, ahol részletesebben értékelik majd Nagy Márton szavait. A nemzetgazdasági miniszter szerda délután arról beszélt, hogy a kormányzati beavatkozás hatására „rend van”, de kéthetente ránéz a kormány az üzemanyagok áraira, és ha a szomszédos országok átlaga fölé kerülne, akkor beavatkozás jöhet.

A sajtótájékoztatóra a hvg.hu-t nem hívta meg a Nemzetgazdasági Minisztérium. Amikor a Portfolio egy nappal korábban megírta, hogy Nagy Márton bejelentést tesz, megkérdeztük az NGM-et, valóban lesz-e ilyen esemény, választ azonban nem kaptunk.

Nagy Márton még április közepén hívta egyeztetésre a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) képviselőit, majd megállapította, hogy drága a benzin. Első körben arra utasította a Központi Statisztikai Hivatalt, hogy készítsen el egy összehasonlítást a regionális üzemanyagárakról, majd amikor ez megjelent, és tényleg az állt benne, amit a miniszter állított, jöhetett a következő lépés: a kormány nevében Nagy felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy az áraikat önkéntesen igazítsák a régiós átlaghoz. Ha ez nem történik meg, akkor majd „beavatkozás” következik – ígérte. Erre két hetet adott – ez telik le most.

És úgy tűnik, hogy a zsarolás részben működött, rövid idő alatt 17 forinttal csökkentek az üzemanyagok árai, majd még azon túl is újabb 8 forinttal. Persze nem csak a kormány keze van ebben, arra ugyanis a MÁSZ is felhívta a figyelmet: az üzemanyagárakat döntően a makrogazdasági folyamatok, geopolitikai konfliktusok és a forint árfolyama befolyásolják, márpedig mostanában olcsóbb lett a kőolaj, miközben erősödött a forint.