A modern kommunikáció pszichológiai hatásai

Az online kommunikáció és az állandó elérhetőség nyomása komoly pszichológiai hatással van az emberekre. A Facebook 2012-ben vezette be az olvasási értesítéseket, de a végpontok közötti titkosítás bevezetése óta ez a funkció kikapcsolhatóvá vált, ami segíthet megőrizni mentális épségünket egy olyan korban, ahol az elérhetőség gyakran követelményként jelenik meg.

Az internet és az okostelefonok elterjedése alapjaiban változtatta meg az emberek hozzáállását az elérhetőséghez. A 90-es évek elején még keveseknek volt hozzáférése az internethez, és a vezetékes telefonokon keresztül történő kommunikáció volt a jellemző. Ma már azonban szinte mindenhol elérhető az internet és az okostelefonok, ami lehetővé teszi, hogy az emberek a nap nagy részében elérhetők legyenek. Ez a változás jelentős pszichológiai és szociológiai hatásokkal jár, amelyeket számos tanulmány is vizsgált már. A túlzott online tevékenység és a telefon folyamatos csekkolása összefüggésbe hozható a depresszió és a stressz megjelenésével. Az állandó elérhetőség a munkahelyi kommunikációban is megjelenik, ami Ausztráliában törvényjavaslatot eredményezett a munkaidőn kívüli zaklatás ellen.

Faludi Viktória pszichológus szerint az evolúció nem tudja követni a technológia gyors fejlődését, és az emberi agy nem képes feldolgozni a folyamatosan érkező információáradatot. A digitális eszközök használata megváltoztathatja az érzelmek megélését és bonyolultabbá teheti a kommunikációt és az emberi kapcsolatokat.

A folyamatos elérhetőség és a társadalmi elvárások, hogy gyorsan válaszoljunk az üzenetekre, szorongást és stresszt okozhatnak. Az üzenetek olvasásának láthatósága mindkét fél számára problémákat okozhat, és a válaszolás halogatása tovább növelheti a nyomást. Egyesek emiatt akár törlik is magukat a közösségi médiából. A társadalom gyakran kivet magából azokat, akik nem válaszolnak időben, ami teljesítményszorongást okozhat.

Az online kommunikációban megjelenő játszmázás és indirekt kommunikáció tovább bonyolítja a helyzetet. A kommunikációs játszmák, mint az üzenetek szándékos olvasottan hagyása vagy a ghosting, az online térben gyakoribbak. Faludi Viktória szerint az olvasási értesítések kikapcsolásának lehet pozitív hatása, mivel csökkentheti a kommunikációs játszmák és a konfliktusokat. Az indirekt kommunikáció nehezíti az érzelmi tájékozódást, és különösen a fiatalok számára okozhat problémát, akik számára fontos a közösségi média által közvetített jelzések értelmezése.