Szoborszéket kap Azahriah Sopronban

Második alkalommal kerül megrendezésre a SopronFest, Sopron városának legújabb urbán fesztiválja, mely 2024 májusában várja a látogatókat számos programmal. Az eseményen a Halott Pénz és Azahriah is fellép, utóbbi művész ráadásul közterületi szoborszéket is kap a városban.

A 2024-es SopronFest sajtótájékoztatóján a fesztivál főszervezői, Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán, valamint a harmadik főszervező, Váncza Panna, bejelentették, hogy a tavalyihoz képest jelentősen bővült a programkínálat. A zenés színpadok száma megduplázódott, és mintegy 300 programmal készülnek a szervezők. A fesztivál idén május 11. és 19. között kerül megrendezésre 75 helyszínen.

A SopronFest nem csupán zenei eseményeket kínál, hanem a gasztronómia, irodalom, képzőművészet és a mozi világa is helyet kap a programban. A szervezők célja, hogy mozgásba hozzák Sopront és bemutassák, milyen lehetőségek rejlenek a városban. Lobenwein Norbert kiemelte, hogy a fesztivál hosszú távú fenntarthatósága fontos számukra, és nem tömegrendezvényt, hanem minőségi kulturális eseményt szeretnének létrehozni.

A fesztivál különleges programokat is kínál, mint például a Trabant túra, ahol a résztvevők a vasfüggöny nyomvonalát követhetik végig, és a sopronkőhidai börtönbe is ellátogathatnak. A képzőművészeti programokban olyan ismert alkotók vesznek részt, mint Bukta Imre és Bereczki Kata, míg a hazai irodalmi élet meghatározó alakjai közül Grecsó Krisztián és Parti Nagy Lajos érkezik a fesztiválra.

A gasztronómiai programokat neves szakácsok és gasztronómiai szakértők, mint Gianni és Bíró Lajos vezetik, a mozi szerelmesei pedig olyan filmeket nézhetnek meg, mint a Nem halok meg és a Csokoládé. A SopronFest podcast sorozata is visszatér, ahol Eperjes Károly és Puzsér Róbert is előadást tart.

A zenei programokban külföldi előadók, mint a Sigma és Alle Farben is színpadra lépnek, de a magyar zenekarok is képviseltetik magukat, többek között a Halott Pénz és Azahriah, akik a Puskás Arénás koncertjük előtt itt adnak koncertet. Azahriah emellett közterületi szoborszéket is kap a városban. A magyar könnyűzene számos nagy neve, mint a Tankcsapda és a Kispál és a Borz is fellép a fesztiválon.