A NIO és a Széchenyi István Egyetem stratégiai együttműködése

A győri Széchenyi István Egyetem, a kínai NIO európai vállalata és a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, amely a zöld átállás és a mobilitás megújítását célozza meg.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a világ egy új ipari forradalom küszöbén áll, amely a zöld átállás jegyében zajlik és alapjaiban változtatja meg a mobilitást. A miniszter szerint Magyarország időben lépett ezen a területen, és a zöld energia a magyar gazdaság jövőjét jelenti a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt. A 2024 áprilisában kiadott Versenyképességi Stratégia is hangsúlyozza az innovatív megoldásokra alapuló járműipar jelentőségét. A stratégiai egyeztetés ezen építkezés újabb lépését jelenti, és Magyarország célja, hogy erősítse gazdasági találkozási pont szerepét a keleti és nyugati tőke, valamint a high tech technológia összekapcsolásában.

A megállapodás célja egy stabil és hosszú távú stratégiai partnerség kialakítása, amely az innovációs és oktatási együttműködésen keresztül segíti a hazai autó- és energiaipar zöld átalakulását. A NIO különös figyelmet fordít az alapvető technológiák, mint például az egyedülálló akkumulátorcsere technológia kutatás-fejlesztésére, amely lehetővé teszi az akkumulátorok cseréjét mindössze három perc alatt, várakozás nélkül és a leadott akkumulátort az állomáson újratöltik.

Dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint az együttműködés hozzájárulhat az autóipar és az energiaipar zöld átalakulásához, a fenntartható fejlődéshez és az energetikai átmenethez. Az együttműködés keretében az akkumulátorkezelés és diagnosztika fejlesztése a cél, amely elősegítheti, hogy Magyarország elérje a 2050-re kitűzött nettó klímasemlegességi céljait. A közlekedési szektor felelős az összes szén-dioxid-kibocsátás ötödéért Magyarországon, ezen belül a közúti közlekedés a legnagyobb szennyező. A konkrét cél hazánkban létesített innovatív akkumulátor-csereállomás tapasztalatai alapján az akkumulátorkezelés és diagnosztika fejlesztése.

Dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy az egyetemi és piaci szféra együttműködésének közös célja az egyetemi hallgatók gyakorlati tapasztalatszerzésének ösztönzése. A hallgatók a kínai elektromosáram-ipart ismerhetik meg workshopokon és a NIO európai és kínai szakértőivel folytatott helyszíni eszmecserék révén. Az együttműködés részeként európai és magyarországi K+F programokhoz, beleértve a Horizont Europe programot is, terveznek csatlakozni közös pályázatok benyújtásával.