Amerikai bankok tőkekövetelményeinek csökkentése a láthatáron

A Federal Reserve, az FDIC és az OCC amerikai szabályozó hatóságok egy új terven dolgoznak, amely közel 20%-kal csökkentené az Egyesült Államok legnagyobb bankjainak kötelező tőkeemelési rátáját, ami részben a banki vezérigazgatók, például a JP Morgan vezetője, Jamie Dimon lobbitevékenységének eredménye lehet – jelentette a Wall Street Journal.

A Wall Street Journal vasárnapi jelentése alapján a három érintett ügynökség – a Federal Reserve, a Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) és az Office of the Comptroller of the Currency (OCC) – jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a tőkeszabályok lehetséges érdemi és technikai módosításairól. Egyelőre nincs biztosíték arra, hogy a tárgyalások során megállapodás születik-e.

A Reuters hírügynökség megkeresésére a Fed, az FDIC és az OCC egyelőre nem reagáltak a terveikkel kapcsolatban.

Említésre méltó, hogy ezek a bankfelügyeleti hatóságok már tavaly júliusban előálltak egy javaslattal, amely arra vonatkozott, hogy a 100 milliárd dollár feletti eszközállománnyal rendelkező bankoknak milyen készpénzmennyiséget kellene veszteségek fedezetére elkülöníteniük.