A Furiosa mélyebb rétegei: Több mint pusztán akció

George Miller a Mad Max-univerzum legújabb darabjával, a Furiosa: Történet a Mad Maxből című filmmel az Íliász és az Odüsszeia nyomdokain próbál haladni, de az eposzi ambíciók ellenére az akciójelenetek maradnak a film legnagyobb erősségei.

2015-ben a Mad Max – A harag útja lendületes akciófilmként robbant be a köztudatba, és George Miller rendező akkor már előzményfilmet tervezett a sikerre való tekintettel. Az eltelt évek globális válságai után a Furiosa most egy nyomasztóbb világban érkezik a mozikba, de nem éri el az előző rész intenzitását. A film a komótos történetmesélésre és világépítésre helyezi a hangsúlyt, és csak időnként lendül fel az akciójelenetek által.

A Furiosa a Mad Max-univerzum mitológiai mélységeit is felfedezni kívánja, bibliai és homéroszi motívumokkal gazdagítva a történetet. A cselekmény több mint egy évtizedet ölel fel, és a főhős, Furiosa gyermekkorától kezdve követhetjük nyomorúságos életútját. A film a Mad Max világát is bővíti, új helyszínekkel és karakterekkel.

Miller a Furiosaban több összetevőt próbál ötvözni, mint az előző részben, és felmerül a kérdés, hogy egy rejtélyes múltú karakter előtörténetének részletes bemutatása hozzáad-e a karakter mélységéhez, vagy éppen elvesz belőle. A film azonban a fő erejét képező akciót helyezi háttérbe, és a karakterek közötti viszonyok és motivációk kibontása válik fontosabbá.

A Furiosa dramaturgiája több ponton is hibádzik, például a főhős álcázása és a főgonoszok közötti kapcsolat nem teljesen meggyőző. A film stílusérzéke azonban megmaradt, a színészi alakítások, mint Anya Taylor-Joy és Chris Hemsworth teljesítménye, kiemelkedőek. A film akkor válik igazán erőssé, amikor az akcióra helyezi a hangsúlyt, és ebben a tekintetben közelít a Harag útjahoz.

A Furiosa: Történet a Mad Maxből tehát egy olyan film, amely próbálja megőrizni a sorozat akciódús hagyományait, miközben új mélységeket is keres. A 24.hu értékelése 7/10 pont.