Shein: Embertelen munkakörülmények a divatiparban

A Public Eye emberi jogi szervezet jelentése szerint a Shein alkalmazottai heti 75 órát dolgoznak, rendkívül alacsony bérezés mellett. A kínai fast fashion cég gyáraiban a munkavállalók átlagosan 6-10 ezer kínai jüan közötti összeget keresnek havonta, ami körülbelül 295 ezer és 492 ezer forint közötti összegnek felel meg.

A Public Eye által készített jelentés 13 Shein-gyár felmérése alapján készült, mely szerint az alkalmazottak heti hat vagy hét napon át napi 12 órás műszakokban dolgoznak. A szervezet szerint a jelentés nem tükrözi a Shein valóságát, de a cég elkötelezett a felelős vállalatként való működés mellett. A Shein válaszul bejelentette, hogy több tízmillió dollárt fektet be az ellátási lánc megfelelő működésébe, és áttekintést adott ki az irányítására vonatkozóan.

A jelentés a 2021-es vizsgálat folytatása, amely már akkor is beszámolt a problémákról, de azóta a helyzet lényegében nem változott. A Public Eye szerint az alkalmazottaknak nem fizetnek túlórapénzt, az átlagfizetésük havi 2400 jüan, miközben a megélhetési bér nagyjából 6512 jüannál kezdődik az Asia Floor Wage Alliance szerint.

A jelentés rávilágít arra is, hogy a Shein szigorú minőségellenőrzést tart fenn a varrónők körében, és a hibás ruhadarabokon végzett módosításokért nem fizetnek külön. A szervezet azt is állítja, hogy bár a Shein papíron zéró toleranciát hirdet a gyermekmunkával szemben, a műhelyekben dolgozó tinédzsereket is láttak.

A Shein ellátási láncát az amerikai törvényhozók is vizsgálják, a Kongresszus minden képviselője arra kérte a céget, hogy részletesen ismertesse, hogyan tartja be az ujgur kényszermunka megelőzéséről szóló törvényt, amely tiltja a kínai Hszincsiang régióból származó termékek importját.