Kim Ki Nam, az észak-koreai propagandagépezet mesterének halála

94 éves korában elhunyt Kim Ki Nam, Észak-Korea egykori propagandamestere, aki évtizedeken át formálta a totalitárius állam kommunikációját és a Kim-dinasztia személyi kultuszát.

Kim Ki Nam halálát öregség és „többszervi működési zavar” okozta, amely miatt már 2022 óta kezelés alatt állt. A BBC beszámolója szerint hosszú évtizedekig volt a phenjani propaganda- és agitációs osztály vezetője, ahol Kim Dzsongillel, a jelenlegi vezető, Kim Dzsongun apjával dolgozott együtt.

1966-ban nevezték ki az osztály igazgatóhelyettesévé, majd 1985-ben annak vezetőjévé lépett elő, és olyan szoros kapcsolatot ápolt Kim Dzsongillel, hogy a sajtóban ivócimboraként emlegették őket. Az 1970-es években a Rodong Szinmun újság élére került, és fontos szerepet játszott Kim Ilszung, az ország alapító atyjának szerepének megalapozásában, valamint Kim Dzsongil vezetői poszton való utódlásának előkészítésében.

Kim Ki Nam nemcsak a politikai szlogenek fő szerzője volt, hanem jelentős befolyást gyakorolt a médiára, a kiadói tevékenységre és a képzőművészetre is. A dél-koreai hírügynökség szerint szerepe hasonlítható volt a náci Németország propagandafőnökéhez, Joseph Goebbelshez.

Kim Dzsongil 2011-es halála után gyorsan cselekedett, hogy megerősítse Kim Dzsongun utódlását, és a KCNA első közleményében hangsúlyozta, hogy a párt, a hadsereg és a nép forradalmi előretörését semmi sem állíthatja meg Kim Dzsongun vezetése alatt. A 2010-es évek végén, 87 éves korában vonult nyugdíjba, de továbbra is jelen volt a nyilvános eseményeken, ami jó viszonyát mutatta a rezsimmel.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető részt vett a temetésén, és tisztelgett a "veterán forradalmár előtt, aki határtalanul hűséges maradt" a rezsimhez. A CNN szerint Kim Dzsongun „keserű fájdalommal adózott a veterán forradalmár emlékének”.

Kim Ki Nam életét annak szentelte, hogy a párt ideológiai munkájának minden területén az új korszak erőteljes offenzívájának és friss fejlődésének fenntartásával támogassa az erős szocialista ország felépítésének győzedelmes útját. Ezenkívül egyike volt azon kevés észak-koreai tisztviselőknek, akik ellátogattak Dél-Koreába: 2009-ben küldöttséget vezetett Kim Dae-jung elnök temetésére.

(Nyitóképünkön Kim Ki Nam látható 2009-es szöuli látogatásakor. Fotó: AFP / Jung Yeon-Je)