Évente 150 ezer ember hal meg a hőhullámok következtében

Az ausztrál Monash Egyetem kutatói szerint a hőhullámok miatt évente világszerte több mint 150 ezer ember hal meg. A legmelegebb hónapokban tapasztalható hőhullámokkal összefüggésbe hozható többlethalálozások száma 1990 és 2019 között évente 153 078 volt.

A Plos One folyóiratban megjelent tanulmányban 43 ország 750 helyszínén elemeztek adatokat, amelyek alapján minden tízmillió lakosra 236 haláleset jutott, ez a globális halálozások egy százalékát teszi ki. Az elemzés során kiderült, hogy Ázsiában a legnagyobb a becsült halálozások száma, míg Európában a népességhez viszonyítva a legnagyobb a halálozási arány, tízmillió lakosonként 655 fő. Görögországban, Máltán és Olaszországban a legmagasabb a többlethalálozási arány országos szinten.

A kutatók megállapították, hogy a hőhullámok okozta halálesetek legnagyobb becsült arányát a száraz éghajlatú és alacsonyabb közepes jövedelmű térségekben tapasztalták. A tanulmány szerzői szerint fontos, hogy a klímaváltozás miatt a hőhullámok egészségre gyakorolt egyenlőtlen hatásával foglalkozzunk, és ehhez átfogó megközelítésre van szükség, amely nemcsak a hőhullámok közvetlen egészségügyi kockázatait kezeli, hanem a sérülékenység és egyenlőtlenség minimalizálására hosszú távú stratégiákat alkalmaz.

A kutatás eredményei szerint az egészségügyi ágazat alkalmazkodását és ellenálló képességét fokozó kormányzati intézkedések potenciális előnyökkel járhatnak a hőhullámok egészségügyi hatásainak csökkentésében, különös tekintettel a közösségek közötti egyenlőtlenségekre.