A harag veszélyei: Szívproblémákat okozhat a gyakori mérgesség

Korábbi kutatások már kimutatták a harag és a szív- és érrendszeri problémák közötti összefüggést, de egy új amerikai tanulmány szerint már rövid stresszhatás is károsan befolyásolhatja az erek nyálkahártyáját.

Az erek nyálkahártyájának megfeszülése, amelyet a Science Alert cikke is említ, összefüggésbe hozható a szívbetegség és a stroke megnövekedett kockázatával, különösen a szívkoszorúér-betegségben szenvedő betegek esetében. A Journal of the American Heart Association szaklapban publikált kutatás rámutat, hogy a szorongás és a szomorúság nem okoz hasonló változásokat az erekben, ellentétben a haraggal.

A kutatásban 280 ember vett részt, akik különböző feladatok elvégzése során tapasztaltak stresszt. A tanulmány szerint a harag érzése és annak kifejezése, bár sokak szerint előnyös lehet, valójában növelheti a szívproblémák kockázatát, különösen azoknál, akik gyakran élik meg ezt az érzelmet és szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőivel is rendelkeznek.

Daichi Shimbo, a Columbia Egyetem orvosprofesszora szerint a harag és a vérerek diszfunkciója közötti kapcsolat további vizsgálata segíthet azonosítani azokat a beavatkozási lehetőségeket, amelyek csökkenthetik a szív- és érrendszeri események fokozott kockázatával szembesülő emberek körében.