A Such a Night betiltásának 70. évfordulója

Hetven évvel ezelőtt, 1954. május 8-án a BBC betiltotta Johnnie Ray Such a Night című slágerét, amely a brit kislemezlistán az első helyen állt, de a hallgatók szerint Ray lihegése „szemérmetlen és kihívó” volt.

A dal szövege is merésznek számított az akkori időkben, hiszen egy szerelmes éjszakáról szólt, olyan sorokkal, amelyek a vágyat ébresztették fel a hallgatókban. Johnnie Ray, az amerikai énekes-zongorista, a rock and roll előtti korszak egyik kiemelkedő alakja volt, akit a jazz és a blues által befolyásolt zenéje, valamint vibráló színpadi viselkedése miatt a rock and roll egyik fő előfutáraként tartottak számon.

A Such a Night eredetileg a Drifters énekegyüttes slágere volt, de Ray előadásában is sikeres lett, annak ellenére, hogy a BBC a dal ezen verzióját betiltotta. Ray népszerűsége azonban a rock and roll megjelenésével gyorsan csökkenni kezdett, és később már csak nosztalgiaműsorokban szerepelt.

Az énekes 1990-ben, 63 éves korában májelégtelenségben hunyt el Los Angelesben. Az elmúlt időszakban nem ez volt az első alkalom, hogy Los Angelesben egy repülőgép meghibásodott: legutóbb a repülőtéren csapódott neki kétszer is a földnek egy gép landolás előtt.