Történelemérettségi: Több tízezer diák áll ma a vizsga elé az új tanterv szerint

Ma reggel 9-kor kezdődik az idei érettségi vizsgasorozat a történelemérettségivel, ahol középszinten 68 802, emelt szinten pedig 7679 diák ad számot tudásáról az új 2020-as Nemzeti Alaptanterv (NAT) szerint.

A középszintű írásbeli vizsga három órán át tart, mely során a diákoknak először 12 rövid feladatot kell megoldaniuk, majd két esszét kell írniuk különböző történelmi témákban. A vizsgázóknak egy egyetemes és egy magyar történelmi témájú feladatot kell kidolgozniuk, figyelembe véve, hogy az egyik esszé az ókortól 1849-ig tartó időszakhoz, a másik pedig 1849 utánihoz kapcsolódjon. Az idei középszintű történelemérettségi első részében a kereszténységről, az iszlámról, Hunyadi Mátyásról, a barokkról, az ipari forradalomról, az I. világháborúról, a Horthy-korszakról, a Rákóczi-szabadságharcról és Magyarország reformkori gazdaságáról is kaptak kérdéseket a diákok.

Az egyetemes történelemre vonatkozó esszétémáknál a második világháború kirobbanásáról vagy az angol alkotmányos monarchiáról írhatnak az érettségizők. A magyar történelemre vonatkozó témáknál a gazdasági rendszerváltozásról vagy az erdélyi fejedelemség etnikai, vallási viszonyairól írhatnak esszét. Egy szaktanár szerint a második világháború kirobbanása és az Erdélyi Fejedelemség lehet a legnépszerűbb esszéválasztás az érettségizők körében, mivel a gazdasági rendszerváltoztatás témáját kevesen választják, hiszen a tananyagban és az órákon inkább a politikai részén van a hangsúly.

Az idei vizsgán új témakörök is megjelentek a középszintű érettségin, amelyek korábban csak az emelt szinten voltak jelen, mint például az Aranybulla, az amerikai függetlenségi háború, vagy a Tanácsköztársaság témái. Ezzel szemben bizonyos témák, mint Julius Caesar politikája vagy az egyházszakadás, az emelt szintre kerültek át, míg mások, mint a munkajog és a pénzügyi ismeretek, az állampolgári ismeretek tantárgyhoz.

Az emelt szintű érettségin nagyobb változások történtek, ahol a vizsga témakörökben olyan elemek is előfordulnak, amelyek nem részei a kerettantervnek, így több lexikális adat megismerése vált szükségessé a diákok számára. Emelt szinten a hat esszéfeladat közül hármat kell kifejteni: egy rövidet egyetemes történelemből, egy hosszút magyar történelemből, és egy komplexet, amely az ókortól napjainkig bármelyik időszakkal foglalkozhat a megadott témákból.

A vizsga után a diákok és érdeklődők a Telex élő adásában követhetik majd Repárszky Ildikó, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárának bemutatását, ahol néhány érdekesebb feladat megoldását ismerteti. A hivatalos javítási útmutatót az Oktatási Hivatal a vizsgát követő napon, csütörtökön szokta közzétenni, azonban az Eduline szerdán délben már közzétette a középszintű történelemérettségi első részének nem hivatalos megoldásait, amelyek ide kattintva érhetők el.

Fontos változás, hogy a középszintű rövid esszének 100–130, míg a hosszúnak 210-260 szavasnak kell lennie. Emelt szinten a rövid esszé 110-130, a hosszú esszé 240-290, a komplex esszé pedig 290-340 szavas. Pontlevonás jár, ha valaki ezeknél jóval többet vagy kevesebbet ír.

A történelemérettségi ugyan nem a helyesírásról szól, a pontozás folyamán azonban mégis figyelembe veszik. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az első részben az egyszerű, rövid feladatok megoldásánál a helyesírásért nem kell pontot levonni, amennyiben egyértelmű, hogy a pontatlan írás nem szakmai hiba. A személynevek az eredeti helyesírással és magyar helyesírással is elfogadhatók, például Martin Luther/Luther Márton, Jelačić/Jellasics. A szöveges feladatok megszerkesztettségét és nyelvhelyességét a "kommunikáció, a szaknyelv alkalmazása" kritérium keretein belül kell értékelni. Középszinten a szövegalkotás minőségére és a nyelvhelyességre a rövid és a hosszú esszénél 0, 1 vagy 2 pont adható, emelt szinten pedig a rövid, a hosszú és a komplex esszénél is.

Annak ellenére, hogy az idei történelemérettségi a tematikájában csak néhány helyen tér el a korábbiaktól, mégis kialakult egyfajta pánikhangulat a diákok körében. Ennek több oka is lehet, többek között a magyarérettségi viszonylag nagy változásai és az új Nemzeti Alaptanterv szerinti első írásbeli vizsga miatt érzett bizonytalanság. Egy szaktanár szerint azonban a korábbi évek gyakorlatához képest valamivel könnyebb volt az idei középszintű érettségi első része, amely logikus gondolkodással és jó szövegértéssel megoldható volt, bár akadtak nehezen értelmezhető kérdések is. Az Eduline közzétette az első rész nem hivatalos megoldásait, amelyek ide kattintva érhetők el.