Költségvetési kiigazítás várható az év második felében

Az S&P hitelminősítő nem változtatott Magyarország államadós-osztályzatán, és a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter sem cáfolta a jelentésben foglaltakat.

Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország befektetési ajánlású államadós-osztályzatát, amely a devizában és a helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű kötelezettségekre vonatkozik, és a „BBB mínusz/A-3” szinten tartotta változatlanul. A hitelminősítő a kilátásokat is stabilnak ítélte.

A Fitch Ratings és a Moody's Ratings, a másik két globális hitelminősítő, szintén a befektetési kategóriában tartja nyilván a magyar szuverén osztályzatot, az S&P által meghatározott szintnél egy fokozattal magasabban.

Az S&P jelentésében megjelent várakozások szerint a magyar kormány 2024 második felében fogja bejelenteni a költségvetési pálya stabilizálásához szükséges lépéseket tartalmazó hiteles konszolidációs programot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és Varga Mihály pénzügyminiszter gyorsan reagáltak az S&P péntek esti döntésére, és egyikük sem cáfolta a jelentésben foglalt várakozásokat.

Az Economx szerint a kabinetnek már módosítania kellett a korábban kitűzött hiánycélt, jelenleg 4,5 százalékos GDP-arányos hiányra számítanak, amely az S&P szerint akár az 5,25 százalékot is elérheti.