Egészségügyi ellátás hiányosságai: Több településen is elégedetlenség uralkodik

Pomázon, Tahitótfalun és Kocson a lakosság nem érzi biztosítottnak az egészségügyi ellátást, ami ellentmond az Országos Mentőszolgálat átalakítási ígéreteinek. A Deutsche Welle riportjában megfogalmazott aggodalmak szerint a helyzet sok helyen romlott.

Az országos háziorvosi ügyeleti rendszer átalakítása idén februárban fejeződött be, de a változások nem mindenütt hoztak javulást. Pest megyében a helyiek szerint kifejezetten romlott a helyzet.

A DW Magyar által készített riportban Pomázon, Tahitótfalun és Kocson készült felvételek alapján a betegek úgy érzik, nem kapják meg azt az egészségügyi ellátást, amelyet az Országos Mentőszolgálat az átalakítás során ígért. A pomázi polgármester, Leidinger István szerint az átalakítás elvette az emberek biztonságérzetét, és ha nem állítják vissza, komoly következményekkel járhat.

A változások ellen tiltakozások is szerveződtek, több helyen tüntetések zajlottak, és aláírásgyűjtések indultak. Tahitótfalun az ellenállás eredményeként a megszüntetett ügyeletet nyárra ideiglenesen visszaállítják. Kocsonban viszont már 18 éve nem találnak állandóan rendelő orvost, csupán helyettesítőket.

Az új rendszerben este tíz óra után – Budapest kivételével – az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) látja el körzetenként a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyeletet. A fogorvosi ügyelet marad kizárólag önkormányzati kézben, illetve Budapesten a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyelet is. A pomázi lakosoknak Szentendrére kell utazniuk, ami további nehézségeket okoz.

Csiba Tóth Csaba háziorvos felvetette, hogy egészségklub néven lényegében háziorvosi ellátást nyújtana esténként, de ez magántevékenység lenne, amit a háziorvosok – más szakorvosokkal ellentétben – nem végezhetnek.

Győrfi Pál korábban azt ígérte, hogy javulni fog a szolgáltatás, de a pomáziak azt érzik, hogy „a kormány magára hagyta őket”. Egy tahitótfalui lakos szerint nem lehet őket egy kalap alá venni egy borsodi kistelepüléssel, ahol eddig heti egy orvosi ügyelet volt: Borsodban a mostani helyzet előrelépés, de Tahitótfaluban visszalépés. Ma Magyarországon a háziorvosi praxisok 12 százaléka nincs betöltve, a háziorvosok harmada pedig elmúlt 60 éves.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.