Új hulladékudvar nyílt Esztergomban

Esztergomban átadták a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. első újgenerációs hulladékudvarát, ahol a lakcímkártyával rendelkező lakosság több mint 40 különböző frakcióban helyezheti el ingyenesen a hulladékát. A bontási hulladékok kivételével nincs súlykorlát, így számos hulladéktípust fogadnak a létesítményben.

Az esztergomi hulladékudvar alapkövét 2023 novemberében helyezték el, és a létesítmény mára már elkészült. A magyarországi lakcímmel rendelkezők ingyenesen vihetik be a hulladékot a lerakóba, ahol többek között gumiabroncsokat, fa csomagolóanyagot, hungarocellt, veszélyes hulladékokat, fa és bútorhulladékot, bontott elektronikai hulladékot, háztartási gépeket, síküveget, hullámkarton papírt és textil-hulladékot is átvesznek.

A MOHU vállalat 2023. július 1-jétől egyszerűsítette a hulladékátvételi folyamatot, így a lakcímkártya felmutatásával minden magyarországi lakos igénybe veheti az ország bármelyik hulladékudvarának szolgáltatásait. Az építési és bontási hulladék átvételére azonban súlykorlátot határoznak meg, naponta maximum 150 kilogrammot lehet ingyen leadni.

Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere szerint az új hulladékudvar megoldást nyújt a helyi hulladékszigettel kapcsolatos problémákra. Az Árok utcai hulladékszigetet május 9-től bezárják, és az új létesítmény fogja kiszolgálni a 28 ezer esztergomi, valamint a környező települések lakosait. Az új, európai színvonalú létesítmény nemcsak Esztergom, de a környező települések 60 ezer lakosát is kiszolgálja, és magyarországi lakcímkártyával bárki igénybe veheti. A hulladékudvar heti 6 napig lesz nyitva, hétköznapokon reggel 8 és 20 óra között, szombaton pedig 16 óráig.

Pethő Zsolt, a MOHU vezérigazgatója elmondta, hogy a következő 10 évben további 82 új hulladékudvart épít országszerte, és a társaság még az idén 1500 textilgyűjtő automatát helyez ki, ezek száma később 5000-re vagy 6000-re is bővülhet. A visszaváltási rendszerrel kapcsolatban elmondta, hogy több mint 2000 helyszínen, boltokban már ott vannak az automaták. A tervek szerint körülbelül 80 hulladékudvart és 20-30 szuperválogatót építenek meg az országban, valamint 200 ezer edényt helyeznek ki a háztartásokhoz, ahol eddig zsákban gyűjtötték a szelektív hulladékot. Jövőre adják át az első szuperválogatót, mely robottechnikával 40 féle hulladékot képes szétválogatni.

A MOHU által irányított hulladékudvar-építési program elősegíti az Európai Unió által kijelölt, Magyarországra is érvényes célkitűzés elérését, amely szerint a jelenlegi 30-ról 2035-ig 65 százalékra kell növelni a települési hulladék újra hasznosítását, a lerakás arányát pedig 50-ről 10 százalékra kell csökkenteni. Az esztergomi hulladékgyűjtő udvar kategóriájában az egyik legnagyobb, és a MOHU a legtöbb esetben 2 ezer négyzetméter hasznos alapterületű új hulladékudvarokat tervez, de bizonyos helyszíneken 1 ezer és 4 ezer négyzetméter hasznos alapterületű udvarok is épülhetnek. A tervek szerint 2025 végéig újabb 9 udvar jöhet létre, melyek közül idén 3-4 kivitelezése megkezdődhet.