2024.02.23., péntek - Alfréd
Budapest: 8o - 9o
Az ország 19 megyéjében

III. Károly rákbeteg

Tirex | 2024. február 06. - 07:30
III. Károly rákbeteg

A kezelés idejére a király orvosai tanácsára kénytelen lemondania nyilvános programjait. Az uralkodói család többi tagja fogja majd helyettesíteni ezeken az eseményeken.

Rákkal diagnosztizálták III. Károly brit királyt, írja a BBC nyomán a Telex.

A kezeléseket hétfőn kezdte meg. A 75 éves uralkodó a kezelések idejére lemondta nyilvános megjelenéseit, államfői teendőit azonban továbbra is ellátja.
A brit királyi udvar hétfő este kiadott közleménye szerint a daganatos betegséget januári prosztataműtétje során fedezték fel a királynál, de leszögezték, hogy nem prosztatarákról van szó. Arról azonban nem osztottak meg információt, hogy pontosan milyen daganattal küzd III. Károly, és mi a prognózis.

A kezelés idejére a király orvosai tanácsára kénytelen lemondania nyilvános programjait. Az uralkodói család többi tagja fogja majd helyettesíteni ezeken az eseményeken.

III. Károly utoljára vasárnap mutatkozott a nyilvánosság előtt sandringhami birtokán, egy istentisztelet után. Ugyan nyilvános megjelenéseit le kell mondania, alkotmányos teendőit továbbra is ellátja majd államfőként, a közlemény szerint.

A királyi udvar közleménye szerint III. Károly „teljes mértékben pozitívan áll a kezeléséhez, és várja, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessen a hivatalos teendőihez.”

A közlemény szerint az uralkodó azért döntött a diagnózis nyilvánosságra hozatala mellett, mert meg akarta előzni a találgatásokat. III. Károly azt is reméli, hogy diagnózisának nyilvánosságra hozatala együttérzést fog ébreszteni az emberekben azokkal, akik rákban szenvednek szerte a világban.

A BBC értesülései szerint III. Károly mindkét fiával, Vilmos és Harry herceggel is személyesen közölte a hírt. Az Egyesült Államokban élő Harry herceg telefonon beszélt a királlyal, és a következő napokban az Egyesült Királyságba utazik.

A brit uralkodó másfél héttel ezelőtt esett át korrekciós beavatkozáson prosztatamegnagyobbodás miatt egy londoni magánklinikán. Eközben fedezték fel nála a daganatot.

Kiemelt fotó: Facebook