Janicsák Veca méheltávolítása és a mióma kihívásai

Janicsák Veca énekesnőnek mióma miatt kellett eltávolítani a méhét, ami brutális fájdalmakkal és hosszantartó vérzéssel járt. Az énekesnő szerint fontos a rendszeres szűrővizsgálatokra járás, mivel a mióma minden negyedik szülőképes korú nőt érinthet.

A mióma tudatosság hónapja alkalmából Janicsák Veca hangsúlyozta, mennyire fontosak a szűrővizsgálatok, hiszen a mióma komoly problémákat okozhat. Az énekesnő saját tapasztalatairól is beszélt, elmondása szerint a betegség már a kislánya születésekor kezdődött. Veca szerencsésnek érzi magát, hogy van egy egészséges kislánya, de a mióma és a korábban diagnosztizált méhnyakrák következtében már nem lehet természetes úton több gyermeknek az anyja.

Veca részletesen beszélt a betegség okozta nehézségekről az RTL Reggeli műsorában. Elmondta, hogy a mióma jelentős változásokat okoz a menstruációs ciklusban, ami hosszabbá és fájdalmasabbá válik. Az énekesnő szerint a mióma a szabadságérzetet is korlátozza, és a két hétig tartó ciklusok különösen megterhelőek.

Janicsák Veca arra is felhívta a figyelmet, hogy a mióma nem tabutéma, és a nőknek nem szabadna halogatniuk a kezelést, mert a betegség akár méheltávolításhoz is vezethet. Az énekesnő hangsúlyozta, hogy a miómát rendszeresen figyelni kell, mivel gyorsan nőhet, és az ő esetében már nem volt más választása, mint a műtét. Veca a genetikai összefüggésekre is utalt, megemlítve, hogy családjában másoknál is előfordult a betegség.