Céline Dion: Tudják meg az emberek, hogy min megyek keresztül

A világhírű énekesnő, Céline Dion gyógyíthatatlan betegségben szenved, és most egy dokumentumfilm segítségével szeretné, ha a rajongói megértenék, milyen kihívásokkal kell szembenéznie. Az I Am: Celine Dion című film, amely nemrég jelent meg a Prime Video-n, bemutatja a több mint másfél évtizedes küzdelmét.

Az énekesnő betegségét sokáig titkolta, de a dokumentumfilm rendezője, Irene Taylor elmondása szerint Dion végül úgy döntött, hogy a világ tudja meg, milyen nehézségekkel kell megküzdenie. Taylor kezdetben nem is tudta, hogy Dion beteg, csupán azt érezte, hogy az énekesnőt valami nyomasztja. A menedzsment és a stáb beszélgetései után azonban rájött, hogy Dion valójában egy ritka betegségben, stiff-person-szindrómában szenved, ami már 17 éve gyötri.

A rendezőnő számára a forgatás során több megrázó pillanat is adódott, például amikor Dion egy rohamot kapott a kamerák előtt. A mintegy 50 percig tartó rohamot a kamera is rögzítette, és Dion kifejezetten kérte, hogy ezt a részt ne vágják ki a filmből.

A stiff-person-szindróma egy ritka idegi rendellenesség, amely az izmok merevségével és görcsösségével jár, és körülbelül egy embert érint a millióból. Dion elmondása szerint a betegség akadályozza a mindennapi tevékenységeit, beleértve a sétálást és a hangképzést is, ami miatt nem tud úgy énekelni, mint korábban.

A betegség jelenleg gyógyíthatatlan, és a tüneteket csak speciális kezelésekkel lehet enyhíteni. Dion azonban reménykedik, hogy valamilyen módon vissza tud térni a színpadra, még ha a hangterjedelme is szűkült a betegsége miatt. Még az amerikai jelnyelv bevonását is fontolgatta a műsorába, hogy kommunikálhasson a közönséggel.